- U petak tokom većeg dela dana pretežno sunčano i još malo toplije, dok se posle podne na zapadu, jugozapadu i severozapadu očekuje naoblačenje kako posledica premeštanja novog, hladnog, fronta. U isto vreme nad tm predelima uz okretanje vetra na severozapadni smer treba očekivati zahlađenje. Padavina će uglavnom biti nad jugozapadnim i zapadnim predelima Hrvatske, krajnjem zapadu BiH kao i na severnom Jadranu. Snežna granica u padu na oko 800mnv, prognozira meteorolog Marko Čubrilo.

Za vikend se računa na dominaciju anticiklona preko zapadne i središnje Evrope, a po istočnoj periferiji tog sistema ka našem delu Evrope će se pokrenuti hladno strujanje. U isto vreme uslediće sekundarna ciklogeneza na severnom Italijom čiji će se centar uzdužnom osom Italije premeštati ka Jonskom moru.

Ovo je tipična zimska sinoptika, tako da će se vreme početi ponašati u skladu sa kalendarom. Pod uticajem ovog ciklona vrlo obilna kiša i planinski sneg zahvatiće Italiju, Albaniju, delove Makedonije i Grčke.

Nad našim regionom ciklon će takođe imati uticaj ali malo manji nego nad ovim državama. Nizijski deo regiona će uglavnom imati kišu ili susnežicu, a u nedelju posle podne i u noći ka ponedeljku snega bi ponegde moglo biti i ispod 500mnv posebno na severu i istoku Srbije. Najmanje padavina na kranjem severu Vojvodine.

U subotu dnevni maksimum od +4 do +8, a u nedelju od 0 do +6 stepeni Celzijusa. Duž obale Jadrana su mogući i grmljavinski pljuskovi.

Početkom sledeće nedelje relativno hladno, još u ponedeljak na istoku ponegde uz slabe padavine. Vetar severni, a dnevni m,aksimum od +2 do +8 stepeni Celzijusa.

Sredinom nedelje suvo ali prohladno, ujutro i hladno uz mraz koji bi se u nizijama kretao od -6 do -1, a na planinama ponegde i oko -14 stepeni Celzijusa, dok će se dnevni maksimum kretati od +4 do +12 stepeni Celzijusa.

- Oko 03. marta malo toplije, ali već oko 05. marta stoji signal za moguće novo pogoršanje i zahlađenje. Videćemo kako će se sinoptika dalje odvijati ali ima realnih izgleda da prvih 6-8 dana marta budu hladniji od proseka. Neki od proračuna, poput kontrolnog ECMWF-a daju ekestrmno hladnu sinoptiku ali su za sada u manjini i verovatno se neće ostvariti, kaže Čubrilo.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".