- Nažalost, naši zapadni prijatelji ne poštuju međunarodno pravo, pokušavajući da ga razore i da promovišu ono što nazivaju poretkom, zasnovanim na pravilima - rekao je Sergej Lavrov, a prenosi Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

- Kao što ste već mogli da čujete, predsednik Rusije Vladimir Putin je jutros detaljno govorio o dejstvima NATO-a i objavi da se sada ne ograničavaju na teritorije država-članica alijanse, nego da njihove pretenzije imaju mnogo veće razmere. Oni su 'odgovorni za svetsku bezbednost'. To kako oni razvijaju takozvane strategije u Indo-pacifičkom regionu – definitivno svedoči o tome da imaju 'apetit' prema celoj planeti - rekao je ruski ministar.

Lavrov je dodao da su obavljeni napeti i detaljni razgovori s američkim kolegama i s drugim članicama NATO-a.

- Pošto preduzimamo mere koje je predsednik objavio radi zaštite bezbednosti zemlje i ruskog naroda, mi ćemo definitivno uvek biti spremni za dijalog koji će nas vratiti pravdi i principima Povelje UN - rekao je Lavrov.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin noćas je u specijalnom obraćanju građanima Rusije saopštio da je doneo odluku o pokretanju specijalne vojne operacije u Donbasu. Šef države istakao je da planovi Rusije ne uključuju okupaciju Ukrajine. Putin je takođe upozorio sve one koji bi eventualno mogli da se umešaju u situaciju u Ukrajini.

- Sada nekoliko veoma važnih reči za one koji bi mogli biti u iskušenju da se umešaju u događaje koji se dešavaju: ko god pokuša da nas ometa, štaviše, da stvori pretnje našoj zemlji i narodu, treba da zna da će odgovor Rusije biti trenutan i da će vas dovesti do takvih posledica sa kojima se nikada u svojoj istoriji niste suočili - istakao je Putin.

(Sputnjik)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".