Volodimir Zelenski je, u intervjuu za Ej-Bi-Si, govorio o uslovima koje je Rusija postavila za okončanje rata u Ukrajini, a to su odustajanje od članstva u NATO-u, priznanje Krima kao dela Rusije i priznanje nezavisnosti samoproglašene Donjecke narodne republike i Luganske narodne republike.

Zelenski je istakao da je spreman na dijalog, ali ne i na kapitulaciju, zato što se "ovde ne radi o nama, već o narodu koji me je izabrao".

- Što se tiče NATO-a, ohladio sam se prema njima pre mnogo vremena, pošto smo shvatili da NATO nije spreman da prihvati Ukrajinu. Alijansa se boji kontroverznih stvari i konfrontacija s Rusijom. Nikada nismo želeli da budemo zemlja koja moli na kolenima i nećemo biti takva zemlja. Ne želim da budem takav predsednik - poručio je Zelenski.

Ukrajinski predsednik je govorio i o, kako je rekao, privremeno okupiranim teritorijama i nepriznatim pseudorepublikama koje nije priznao niko osim Rusije.

- Možemo da razgovaramo i da nađemo kompromis o tome kako će te teritorije nastaviti da postoje. Meni je važno kako će narod na tim teritorijama živeti - istakao je Zelenski.

"Putin treba da počne da razgovara"

Ponovio je da Ukrajina nije spremna na ultimatum i pozvao ruskog predsednika na razgovor.

- Neophodno je da predsednik Putin počne da razgovara, da počne dijalog, umesto što živi u informacionom mehuru bez kiseonika. Ne znamo koliko su realistične informacije koje je on dobio - rekao je Zelenski.

(RTS)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".