U govoru održanom na prolećnom kongresu Konzervativne stranke u Blekpulu, na kojem je bio i ukrajinski ambasador u Londonu Vadim Pristajko, rekao je da usled Putinovog napada svet suočen sa izborom između slobode i ugnjetavanja.

- Znam da instinkt našim ljudima svaki put govori da izaberu slobodu, baš kao i Ukrajincima. Mogu vam dati nekoliko primera: kada su Britanci u velikom broju glasovala za Bregzit, ne verujem da je to bilo zato što su bili pomalo neprijateljski nastrojeni prema strancima, nego zato što su hteli da budu slobodni i da rade stvari drugačije.

Donald Task, bivši predsednik Evropskog veća, ocenio je da su DŽonsonovi komentari uvredljivi.

 

 

- Još se sećam entuzijazma Putina i Trampa posle rezultata referenduma. Borise, tvoje reči vređaju Ukrajince, Britance i zdrav razum, napisao je Task na Tviteru.

DŽonson je naljutio i neke kolege iz stranke, koji su ga optužili da uzrokuje podele u vreme kada Zapad mora da pokaže jedinstvo protiv Rusije.

- Ako želimo da pobedimo Putina, moramo da imamo međunarodno liderstvo i jedinstvo. Uporedivši borbu ukrajinskog naroda protiv Putinove tiranije sa Britancima koji su glasali za Bregzit narušio je ugled državništva koji smo počeli da gradimo - rekao je Tobijas Elvud, šef parlamentarnog odbora za obranu.

 

 

Gi Verhofstad, bivši belgijski premijer i nekadašnji koordinator Evropskog parlamenta za Bregzit rekao je da je DŽonsonovo poređenje 'suludo'.

- Da sam Ukrajinac, bio bih uvređen. Da sam Britanac, bilo bi me sramota. Kao francuski diplomata, neću ništa komentarisati na Tviteru, napisao je Filipe Erera.

- Boris DŽonson je nacionalna sramota. NJegovo glupiranje je u suprotnosti s hrabrim vođstvom Vladimira Zelenskog. Uporediti referendum sa ženama i decom koji beže od bombi je uvreda svakom Ukrajincu - komentarisao je Ed Dejvi, vođa Liberalnih demokrata.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".