Državni sekretar SAD, Entoni Blinken, rekao je da Američka vlada veruje da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini, na osnovu svoje procene dokaza da su civili namerno gađani ratnim oružjem.

- Od pokretanja ovog ničim izazvanog i neopravdanog napada, ruski predsednik Vladimir Putin izazvao je smrt i uništenje širom Ukrajine. Videli smo brojne, verodostojne izveštaje o napadima čija su meta bili civili. Ruske snage uništile su stambene zgrade, škole, bolnice, ključnu infrastrukturu, civilna vozila, tržne centre i vozila Hitne pomoći, i za sobom ostavile hiljade civila, mrtvih ili ranjenih, rekao je on.

- Danas mogu da kažem da, na osnovu trenutno dostupnih informacija, američka Vlada procenjuje da su pripadnici ruskih snaga izvršili ratne zločine u Ukrajini. Kao i u svakom drugom slučaju navodnog zločina, sud koji ima nadležnost nad zločinom biće odgovoran za utvrđivanje krivice. Vlada će nastaviti da prati izveštaje o ratnim zločinima i delićemo informacije koje prikupljamo zajedno sa saveznicima, partnerima, međunarodnim institucijama i organizacijama. Posvećeni smo utvrđivanju odgovornosti uz korišćenje svakog dostupnog alata, uključujući i krivično gonjenje, rekao je državni sekretar SAD.

(MONDO)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".