Svečanoj ceremoniji na Bagdali, prisistvuju brojni građani koji su razvili srpsku trobojku dugačku 130 metara, a pre otkrivanja spomenika minutom ćutanja odata je pošta ovom heroju.

Vučić je poručio da nam je obaveza da negujemo sećanja na velike ljude koji su državu zadužili i da ovaj spomenik mnogo kasni.

„Ovaj predivni spomenik kasni, mnogo kasni i po malo sramotno kasni. Kao narod i kao država naša je obveza da negujemo sećanja na velike ljude koji su državu zadužili, neki su je gradili, neki odbranili, a đeneral Veljko ju je gradio i odbranio uvek tamo gde je bilo najteže“, istakao je on.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

 

Predsednik Vučić posthumno je ove godine odlikovao Radenovića, predvodnika Posebnih jedinica policije (PJP) iz Prizrena, jednog od najvećih junaka srpske policije u sukobima na Kosovu i Metohiji.


On i njegova junaštva u borbi za Orahovac i okolna sela, koja su bili u opsadi tokom koje je kidnapovano više od 100 nealbanskih civila opevana su u pesmi "Đenerale, Đenerale".

Bio je ranjen u Vukovaru, a na KiM mu je snajper pogodio kapu.

Spomenik se nalazi pored novog kružnog toka na Bagdali, visok je oko tri metra, a njegov autor je Tomo Komatina.

Veljko Radenović predstavljen je u uniformi, a pred njega kao simbol otpora nalazi se vuk.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 


Nakon otkrivanja spomenika, Vučić je će položiti venac na spomenik poginulim borcima 125. motorizovane brigade, koji se nalazi u Parunovcu.

Za vreme sukoba na KiM i NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine, 125. motorizovana brigada bila je u sastavu Prištinskog korpusa, a tokom sukoba poginulo je 94 njenih pripadnika.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".