Kako su naveli austrijski mediji, sumnja se da je ova banda ilegalno zaradila više od 3, 5 miliona evra, a za svoje "prljave poslove" koristili su ljude iz istočne Evrope.

- Oni su dovodili u Austriju strane državljane, obećavajući im stan, hranu i posao. NJihov "posao" sastojao se u tome da na lažna imena uzimaju skupocene automobile na lizing i predaju ih članovima bande. Potom su te automobile prodavali treći licima po malo povoljnijim cenama i tako zgrnuli milione - navode austrijski mediji kako je funkcionisala "Soko roleks" banda, koja je dobila ime po tome što su njeni čalovi, između ostalog, prevarom stečen novac ulagali u kupovinu "roleks" satova.

- Članovi ove bande su na svojim profilima na društvenim mrežama često objavljivali fotografije na kojima su pored luksuznih automobila marke "audi". "mercedes", "porše", "rendž rover". Uvek su u prvi plan isticali i satove na ruci - navode izvori i dodaju da su na društvenim mrežama često objavljivali kako uživaju u luksuzu.

Foto: Profimedia/Depositphotos

 

Za ceo slučaj saznalo se u novembru 2020, kada je jedna austrijska firma prijavila policiji pojedine nepravilnosti u ugovorima, a zatim se otkrilo da dešavanje ima kriminalnu pozadinu. Pripadnici kriminalne organizacije od tada su bili "na oku" policije.

- LJudi za lažnim ispravama uzimali su automobile na lizing, navodno, za rođake. Zatim bi se pojavili i uzeli željeni automobil, koji bi nakon nekoliko dana privatno prodali licima u Nemačkoj po povoljnijim cenama. Svaki od ovih automobila vredeo je od 30.000 evra pa naviše - naveli su iz oštećene kompanije za austrisjke medije.

Pored ovoga, organizovana banda preuzimala je firme koje više nisu bile u funkciji, ali su imale svoj matični broj.

- Nakon što bi preuzeli firmu, njihovi direktori bi postajali, ponovo, nepostojeće ličnosto koji bi u ime svoje fimre kupovali automobile od oštećene kompanije - pišu mediji.

Istraga je pokrenuta protiv 43 osobe, među kojima ima najviše Srba, straosti između 20 i 80 godina. Grupa je uspela da iznajmi automobile čak 71 put, a pored ovoga pripisuje im se još 11 krivičnih dela.

(Blic)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".