Eksplozija koja je tada odjeknula u jami kod Sokobanje usled gasova na licu mesta raznela je desetoro rudara. Ostalih 19 umrli su jer su ostali bez kiseonika.

Reč je o rudniku s metanskim režimom rada, gde postoji poseban rizik od eksplozije. Uprkos sistemu za praćenje gasno-ventilacionog stanja, radnici su metanometre spustili na zemlju. Palioc mina je stavio 5 kilograma eksploziva i mimo pravila izvršio miniranje, bez povlačenja ljudi na sigurno, obaveštenja ostalim rudarima da će raditi miniranje i nije izmerio metan. Palioc mina bio je u grupi od deset rudara koji su bili na direktnom udaru eksplozije, objašnjeno je u abstraktu "Rudarske nesreće u rudnicima Republike Srbije" autora Milana Kamberovića.

Kako navodi autor, danas je nezamslivo da se u ovom rudniku radi miniranje pre merenja metana prenosnim uređajem, kao i ragovora s dispečarem na površini i saznanja stanja stacionarnog merača metana. Dispečar potom obaveštava radnike da sledi miniranje.

Nesreće su se, nažalost, samo nizale u rudnicima mrkog uglja. U rudniku "Soko" je 1974. godine u eksploziji metana poginulo 15 rudara. Sledeće godine u nesreći u tom rudniku stradalo je još pet rudara.

Pamte se nesreće iz 1983. godine u Aleksinačkom rudniku, kada je stradalo 34 ljudi, a u Rembasu Resavica isto toliko rudara poginulo je naredne godine. Najveća nesreća dogodila se 1990. u Aleksinačkom rudniku, kada je poginulo 90 rudara, a poslednja velika nesreća u rudniku "Soko" je ona koju smo na početku teksta spomenuli iz 1998. godine. Naravno, to je važilo do danas, kada se dogodila nova tragedija.

Inače, baš u rudniku "Soko" pre četiri godine dogodila se još jedna nesreća, ali koja nije bila vezana za eksplozie i miiranje. Četiri rudara povređena su kada je lift sa rudarima pao sa deset metara visine. Rudari kojoi su povređeni imali su od 26 do 52 godine, a jedan od njih teško je povredio koleno.

(Telegraf)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".