Nemamo svoj novac. Sestra Paula je objasnila da časne sestre koje rade i primaju platu, prebacuju celu platu na nadzornika koji se bavi finansijama.

- Ako dobijemo bilo kakav novac, naknadu za rad, sve ide pretpostavljenoj sestri, a ako nam nešto treba, idemo kod nje, javljamo novac. Nema tu velikog problema - rekla je monahinja.

Koliko monahinje zarađuju?

Kako navodi sajt superbiz.se.pl, sestre trče da stignu sve, između ostalih, skoro 400 vrtića, 115 osnovnih, srednjih i specijalnih škola, 64 ustanove za brigu i obrazovanje (uključujući sirotišta), 29 staračkih domova i 47 punktova za ishranu. Časne sestre takođe vode 500 veb stranica i oko 400 stranica/naloga na Fejsbuku i Tviteru. Iako rade, retko imaju ugovor o radu. Ali u mnogim slučajevima, monahinje se tretiraju kao jeftina radna snaga, zarađujući najniži nacionalni prosek za svoj rad.

- Tužno je što monahinje nemaju ništa za svoj trošak, a popovi razbijaju skupa kola - rekla je ona. 

Korisnici TikToka bilu su iznenađeni što časne sestre ne mogu da koriste same novac koji su zaradile.

- Ako tvoja sestra zaželi nešto slatko? Hoće li dobiti novac? - upitao je jedan. 

Monahinja je odgovorila da u manastiru najčešće ima nešto slatko.

- A ako, na primer, sestra želi da pojede zalogaj u Mekdonaldsu ili nekoj drugoj brzoj hrani ovog tipa, takođe nema problema da dobije keš? - dodala je druga osoba.

- Ovo je upitno pitanje - odgovorila je sestra Paulina.

- Degutantno je od nekoga tražiti novac, čak i za glupe higijenske uloške... - komentariše drugi. 

Za razliku od sveštenika, koji zarađuju podosta novca jer se njihova plata sastoji od: priloga sa tacne, novca za krštenja, sahrane ili venčanja, monahinje zarađuju malo, a sve što zarade predaju. 

Marta Abramovič, autorka knjige „Monahinje nečujno odlaze“ napisala je da „sestrama nije dozvoljeno da imaju bilo kakvu robu, svoj novac. Morate da tražite sve – donji veš, šetnju, dozvolu da čitati knjigu".

Tužila je državu

Kako prenosi monei.pl , časne sestre u Poljskoj se već 20 godina bore za ugovore o radu i normalne penzije. Bivša monahinja Malgoržata Nidželska prva je u Poljskoj podnela tužbu sudu. Od franjevaca je tražila 82.000. PLN odštete (oko 2.000.000 dinara), jer je 13 godina kuvala obroke za preko 120 ljudi od 8:30 do čak 22, što joj je narušilo zdravlje.

Većina aktivnih monahinja posle 40 godina rada prima najnižu penziju, koja se u celosti isplaćuje igumaniju. Sveštenici koji imaju 75 godina, pored standardne penzije od ZUS-a, dobijaju i novac iz Crkvenog fonda.

(najžena.rs)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".