Karadžića je 2003. godine sankcionisala Kancelarija za kontrolu spoljne imovine (OFAC), još dok je njegov brat bio u begu. On je podvrgnut sankcijama zbog sumnje da je pomagao svom bratu tokom skrivanja.

Sud je sada u svojoj odluci naveo da je Luka Karadžić pre par godina tražio od Kancelarija za kontrolu spoljne imovine da ukine sankcije jer smatra da razlozi zbog kojih je sankcioniran više ne vrede, piše Balkan Insight. Ipak, ovaj zahtev je pomenuta Kancelarija odbila.

Iz tog razloga, Karadžić se obratio sudu i istakao da ne vidi razlog za zadržavanje sankcija nakon što je njegov brat uhapšen i osuđen. Sud ga je odbio i istakao da je on nedavno javno dao podršku svom bratu. Zbog toga, sud smatra da to opravdava nastavak sankcija.

Karadžić tvrdio da nije podržavao brata

Luka Karadžić tražio je 2018. godine da mu SAD ukinu sankcije, tvrdeći da on nema nikakve veze sa zločinima za koje je njegov brat optužen. Takođe, tvrdio je da brata nije podržavao dok se skrivao i da mu nije pružao finansijsku potporu. 

Advokat koji je branio Radovana Karadžića, Piter Robinson sada zastupa i Luku Karadžića. On ističe da je razočaran ovakvom odlukom suda i da ona ulazi u domen kršenja slobode govora. Pored toga, advokat ističe kako sankcije otežavaju Karadžiću održavanje bankovnih računa, čak i u Srbiji, „jer banke moraju da imaju posla sa američkim bankarskim sistemom i strahuju od posledica ako bi dozvolile osobi sa liste sankcija da ima račun u njihovoj banci”.

Foto: AP/Peter Dejong

 

Podsetimo, Radovana Karadžića je u martu 2019. godine Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) osudio na kaznu doživotnog zatvora zbog navodnog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, terorisanja stanovništva Sarajeva tokom blokade grada i držanja pripadnika mirovnih snaga UN-a kao taoca.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".