Haubica M777 se smatra lakom, zbog brojnih delova od titanijuma sa ukupnom težinom od 3745 kilograma, M777 se može prevoziti helikopterom, transportnim avionom ili brodm. Na putu može se vući sa standardnim vozilima 4h4 sa pneumatskim kočnicama i nosivosti većom od 2,5 tone. Haubica je montirana na vešanje sa hidrauličnim nosačima koje isporučuje britanska kompanija Horstman Defense Sistems. To omogućava kretanje na putu najvećom brzinom od 88 kilometara na sat ili brzinom od 50 kilometara na sat po neravnom terenu. Tokom transporta opterećenje vučnog oka iznosi samo 60 kg. Prostor za vuču iznosi 660 mm.

Foto:Jutjub printskrin/Military Archive

 

M777 se razlikuje od ostalih haubica po prisustvu visokopreciznog digitalnog kompjuterskog sistema za kontrolu vatre sa vučenom artiljerijskom digitalizacijom, sistem koristi GPS za ciljanje mete i prima podatke od dronova. Posebna prednost M777 je kompatibilnost sa naprednim pametnim projektilima, laserski vođenim M712 Copperhead i GPS vođenim M982 Ekcalibur

Foto:Jutjub printskrin/Military Archive

 

Domet haubice M777 sa konvencionalnim granatama 24,7 km, a sa specijalnim projektilima 30+ km. Brzina paljbe sa iskusnom posadom je 5 hitaca u minuti. Priprema za borbeni režim 3 minuta a u mobilnni 2 minuta.

Borbena upotreba

Foto:Jutjub printskrin/Military Archive

 

Avganistan i Ukrajina

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".