Sagorevaju masti

Antocijanini, koji su sastavni deo boje jagode pomažu u topljenju nataloženih masti u telu. Naš organizam ih prepoznaje i koristi i h kao gorivo.

Uspešno pomažu memorijiji

Antocijanin odgovoran je i za kvalitet kratkoročnog pamćenja. Istraživanja su pokazala da se kratkoročno pamćenje može poboljšati za čak 100% redovnom konzumacijom jagoda.

100 grama jagoda sadrži samo 33 kalorije i čak 58 mg vitamina C što je 98% dnevnih potreba. Jagode su prepune vlakana, a nitrat u jagodama podstiče protok krvi i kiseonika u telu pa će ubrzati metabolizam i pomoći u mršavljenju.

Foto: Petar Milošević

 

Smanjuju upalne tegobe

Upala je uobičajena reakcija tela na nadražaje koji mu ne prijaju, a jagode snižavaju nivo C-reaktivnog proteina u telu koji ukazuje na upalu. Osobe koje pate od hroničnih upala mogle bi ublažiti simptome jedući jagode.

Smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti

Konzumacija jagoda snižava loš holesterol u telu što automatski smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti. Kao što je već spomenuto, ovo voće je prepuno vlakana i kalijuma koji su dokazano dobri za srce i krvni pritisak.

Jačaju kosti

Ovo crveno voće sadrži magnezijum, kalijum, vitamin K koji utiču na zdravlje kostiju, a biotin kao jedan od sastojaka pomaže u jačanju noktiju i kose.

Usporavaju starost

Vitamin C koji se nalazi u jagodama potreban je za proizvodnju kolagena koji koži daje elastičnost. Sadrže i elagičnu kiselinu koja sprečava uništavanje kolagena i upale u ćelijama kože, dva najveća neprijetelja mladog lica koji stvaraju bore.

Foto: Profimedia

 

Jačaju imunitet

Kao odličan izvor vitamina C, jagode spadaju u pet voćki najbogatijih antioksidansima. Sadrže više vitamina od pomorandži ili limuna, pa čak i manje količine Omega 3 masnih kiselina (u semenkama).

Poboljšavaju vid

Već nekoliko porcija voća poput jagoda može smanjiti rizik od makularne degeneracije, stanja koje rezultira gubitkom vida.

Prevencija protiv raka

Vitamin C u jagodama jedan je od antioksidansa koji pomaže u prevenciji raka. Ovo voće bogato je flavonoidima koji se bore s kancerogenim ćelijama i ujedno sprečavaju njihovu sposobnost da se umnože.

(Srbija danas) 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".