Vaši su izuzetno mali insekti obično mekog i zelenog tela. Za njih je karakteristično da se brzo razmnožavaju, a zanimljiv je podatak da za nedelju dana mogu da ostave osamdeset mladih.

Oni su poput parazita - kad se nađu na biljci isisavaju njen sok, lišće se suši, a cvetovi venu. Pre nego što uopšte kupite cvet dobro proverite u kakvom je stanju, a posebno obratite pažnju na donji deo lista.

Ako primetite da su se pojavile biljne vaši na zelenilu koje negujete, umesto opasnih insekticida, upotrebite prirodna sredstva koja su potpuno neškodljiva i koja možete sami napraviti kod kuće.

Foto: Printskrin/Jutjub/Kruna VD

 

1. Rastvor od lišća paradajza
Sastojci:

lišće paradajza (2-3 šake)

2-3 čaše mlake vode
Iseckajte lišće i ostavite da odstoji u vodi preko noći. Ujutru procedite, a potom ubacite u bocu sa raspršivačem. Poprskajte biljku, a posebno donji deo lista gde su vaši najmanje uočljive.

2. Rastvor od koprive
Iseckajte listove koprive, a potom prelijte mlakom vodom. Smesu ostavite da odstoji dan ili dva, pa procedite i sipajte u bocu sa raspršivačem. Postupak je isti kao kod prethodnog rastvora.

3. Rastvor od belog luka i detrdženta
Sastojci:

2 glavice belog luka
2 kašike mineralnog ulja (tečnog parafina)
kašika detrdženta za suđe
Beli luk izgnječite, pa dodajte mineralno ulje. Tu smesu ostavite da odstoji jedan dan, pa sipajte u pola litra vode. Potom dodajte kašiku detrdženta. Taj rastvor čuvajte na tamnom mestu.

Kada budete prskali biljku, tri kašike ovog rastvora stavite u pola litre vode. Radi lakšeg korišćenja, sipajte u bocu sa raspršivačem i porpskajte biljku koju su napale vaši.

4. Prah od ljuske jajeta
LJuske jaja ostavite nekoliko dana da se osuše, a potom ih izmrvite i meljite dok se ne pretvore u prah. Taj prah pospite po biljci koju su napale vaši. Kako ljuske sadrže kalcijum, izuzetno će poboljšati kvalitet zemlje.

(Nportal)

BONUS VIDEO: 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".