Proteklih dana bilo je dosta govora o mogućnosti da SAD isporuče sistem HIMARS Ukrajini, ali se, prema poslednjim izjavama predsednika DŽozefa Bajdena odustalo od slanja naoružanja sa raketama kojima se iz Ukrajine mogu gađati ciljevi u Rusiji.

Rusi su negativno ocenili moguće slanje raketnih sistema koji mogu da dosegnu teritoriju Rusije.

- Nećemo u Ukrajinu slati raketne sisteme koji mogu da izvrše udar na Rusiju - rekao je Bajden novinarima, preneo je Rojters.

Budući da je montiran na kamion M1140 6h6, HIMARS je lakši od višecevnog raketnog sistema M270 i u osnovi je verzija na točkovima M270, municija ova dva artiljerijska sistema je zamenjiva. Takođe, zbog svojih dimenzija, HIMARS se lako može transportovati vazdušnim putem transportnim avionima C-130 Hercules.

Foto:Profimedia

 

KARAKTERISTIKE:

Posada: vozač, nišandžija i šef odeljenja

Težina vozila: 10.886 kg

Maksimalna brzina vozila: 85km/h

Domet raketa: od 2km do 300km

Ispaljivanje raketa: pojedinačno ili sve

Sistem za upravljanje vatrom uključuje video, kontrolu sa tastature, gigabajt memorije programa i globalni sistem pozicioniranja (GPS). Računar za upravljanje vatrom omogućava da se vatrene misije izvode u automatskom ili ručnom režimu.

Foto:Profimedia

 

Rakete višecevnog raketnog sistema, pored standardne MLRS rakete, HIMARS je sposoban da lansira celu MLRS familiju raketa, uključujući raketu proširenog dometa, raketu za vežbanje smanjenog dometa i sve buduće varijante. višecevni raketni sistem visoke pokretljivosti nosi jedan paket od šest MLRS raketa ili jednu raketu vojnog taktičkog raketnog sistema (ATACMS).

RAKETE MLRS:

- MLRS raketa proširenog dometa (ER-MLRS) poboljšava osnovni domet M26 od 32 km na više od 45 km i zonu uticaja za 107%.

- GMLRS većeg dometa, sa dometom većim od 70 km.

RAKETE ATACMS:

Pre nego što pogodi metu raspršuje se u vazduhu i detonira pri udaru.

- Block I (isporučuje 950 protivpešadijske/antimaterijalne podmunicije M74 veličine bejzbola do dometa preko 165 km.)

Foto:Profimedia

 

- Block IA (GPS navođena raketa dometa 300km sa 300 protivpešadijske/antimaterijalne podmunicije. Projektil, sa bojevom glavom sa jednim rafalom, prvi put je upotrebljen kao podrška operaciji Iračka sloboda u martu i aprilu 2003)

BORBENA UPOTREBA:

- 14. februara 2010. godineu Avganistanu su dve rakete ispaljene iz jedinice HIMARS

- 2015. godine, vojska Sjedinjenih Država je otkrila da je rasporedila HIMARS u Irak , ispalivši najmanje 400 raketa na Islamsku državu.

- U januaru 2016, Lockheed je objavio da je HIMARS dostigao 1 milion operativnih sati sa američkim snagama, postigavši stopu operativne spremnosti od 99 procenata.

- U oktobru 2016, HIMARS su bili stacionirani na aerodromu Kajarah Zapad, oko 65 kilometara južno od Mosula, učestvujući u bici za Mosul.

- 24. maja 2018. u napadu HIMARS-a ubijeno je 50 talibanskih boraca i vođa u Musa Kalu , Avganistan. Tri rakete su pogodile zgradu u periodu od 14 sekundi.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".