Kako navode, Šmitovi potezi doprinose "očuvanju dejtonske strukture te zemlje kao države s dva entiteta i tri konstitutivna naroda i drugih građana".

- Sjedinjene Američke Države su posvecene očuvanju suvereniteta BiH, teritorijalnom integritetu i višenacionalnom karakteru. Podržavamo napore Visokog medunarodnog predstavnika u odbrani temeljnih elemenata Dejtonskog mirovnog sporazuma - jedne države, dva entiteta i tri konstitutivna naroda i drugih gradana - navodi se u objavi Kancelarije na Tviteru.

Uz tvit je objavljeno i saopštenje Saveta za sprovođenje mira u BiH (PIC) u kojem se navodi da je BiH "jedna država koja se sastoji od dva entiteta" i poziva na "prestanak jednostranih akcija koje mogu da podriju stabilnost i ustavnu strukturu zemlje".

Foto: D. Kujundžić

 

U saopštenju se ocenjuje da je politička kriza u BiH "bez presedana od Dejtona".

PIC u dokumentu poziva na prestanak blokada institucija i podržava poteze visokog predstavnika Kristijana Šmita.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit je pre dva dana primenio tzv "bonska ovlašćenja" i nametnuo odluku o finansiranju Opštih izbora koji su zakazani za 2. oktobar, prema kojoj se Centralnoj izbornoj komisiji BiH prebacuje 12,5 miliona konvertibilnih maraka (6, 25 miliona evra).

Deo sarajevskih medija optužuje Hrvate u BiH da su blokirali odobravanje sredstava s obzirom na to da su HDŽ i HNS protiv održavanja izbora po važećem Izbornom zakonu.

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".