Knez, mlađim generacijama verovatno poznatiji kao otac Ksenije Knežević iz grupe "Hurikejn", dao je intervju za "TV Novosti" početkom 2001. godine

Kako je tada pričao o porodici, karijeri i planovima za budućnost, pročitajte u članku iz "TV Novosti" koji vam ovoga puta prenosimo u celosti:

Dva prva mesta na festivalima u Budvi, jedan Zlatni hit TV novosti na Mesamu, četiri Zlatne palme, nekoliko Oskara popularnosti i Melka, album godine NS plusa itd, deo su razloga zašto je Nenad Knežević Knez svoj peti album nazvao „Daleko–visoko“. Drugi razlog je neosporan kvalitet muzike, tekstova i produkcije, a treći – Kneževa želja da se ovom pločom distancira i od loše rok alternative i od nakaradne imitacije pop muzike. Da bi sve ovo postigao, između prošle i ove ploče napravio je najdužu pauzu u karijeri, čak dve i po godine. Ali, isplatilo se.

Foto: reprint TV Novosti

 

- Vremenska distanca između mojih ploča do sada je bila između godinu i po i dve, jer mi je toliko vremena bilo potrebno da bih na miru mogao da izguram celu ploču, odradim turneju i pripremim novi materijal. Poznat je moj princip rada. Ja nastojim da sve pesme sa ploče izguram kao hitove, a ne kao neki drugi napravim dva-tri hita dok je ostalo samo dopuna. Zato se moje ploče jako dugo prodaju – priča Knez.

Taj novi album, „Daleko–visoko“, neki ocenjuju kao najbolji u pevačevoj karijeri. A šta on sam misli.

- Pre bih upotrebio termin najkompletniji. Na ploči se nalazi 12 novih i dve bonus pesme, a u radu je učestovalo puno ljudi. Prvu pesmu za ovu ploču, „Vjeruj“, radio sam sa grupom „Ortodoks Kelts“, na drugoj („Ogledalce“) sarađivao sam sa Revijskim i džez orkestrom RTS-a i dečjim horom „Zjezdice“, itd. Gotovo da nema pesme oko koje nije aganžovana gomila gostiju. Ploča je stilski veoma šarena. Želeo sam da dotaknem što više stilova: soul, fanki, etno, itd. A sve je to upakovano u kvalitetni pop. Morao sam da se izdvojim iz ove poplave loše rok alternative koja pritiska sa jedne strane, i kriminalnog pop zvuka koji uporno forsira jedan klan.

Ploču su izdale dve disko kuće: „Siti rekords“ iz Srbije i „Goraton“ iz Crne Gore. To je redak primerak saradnje u ovim vremenima. Kako je do nje došlo?

Foto: reprint TV Novosti

 

- Ima i treći izdavač, „Naraton“, za Republiku Srpsku i Muslimansko-hrvatsku federaciju. Sa Slovencima, nažalost, nisam uspeo da sklopim posao, a što se tiče Makedonije, tu će ploča biti izvezena. Ali, nema to nikakve veze sa politikom. Na ovaj način želeo sam da onemogućim pirate. Tržišno gledano, mnogo je mudrije objaviti za obe kuće u obe republike, nego da me pirati u Crnoj Gori pokradu. „Goraton“ je mlada kuća- Prvo su objavili Zdravka Čolića, a ja sam im drugo izdanje. Po prirodi sam apolitičan i pre svega me interesuju muzika i biznis, a ovakvo rešenje je, po meni, bilo najmudrije.

Kruže priča da je ekskluzivcima „Siti rekordsa“ zabranjeno da se pojavljuju na drugim medijima osim Pinka. Da li je tako i u Kneževom slučaju, ima li problema te vrste?

- Meni niko nikada iz Sitija ili Pinka ni jednom jedinom rečju nije spominjao nikakve vrste zabrane. Lično, tako nešto nikada ne bih ni dopustio da se dogodi, da me neko uslovljava bilo čime. Sa mnom su svi iz Pinka vrlo korektni. Znaju da imam puno prijatelja po drugim medijima i da to prijateljstvo neću da kvarim. Možda drugi imaju takvih problema, to ne znam, niti me zanima. Ja čuvam svoj obraz.

Kneza smatraju najpopularnijim crnogorskim pevačem. Da li je to ostvarenje njegovog dečačkog sna?

- Mislim da sam svoj dečački san dostigao već onog trenutka kada sam izašao iz anonimnosti i osetio prvi talas popularnosti. Ovom pločom postigao sam muzičku zrelost. Ovim i sledećim projektom nameravam da pokažem koliko zaista vredim kao muzičar. Oni bi ujedno trebalo da budu kruna moje desetogodišnje karijere.

U spotu „Vjeruj“ pojavljuje se pevačeva supruga Nina. Za razliku od nekih svojih kolega, on ne krije bračno stanje, čak ga i jasno ističe. Otkud to?

Foto: reprint TV Novosti

 

- Taman posla da krijem svoju porodicu – kaže. - A što se tiče spota, jedva sam da Ninu nagovorim. Klonila se javnog nastupanja. NJeno pojavljivanje nagradio sam visokim honorarom, a o čemu je reč neka ostane naša mala tajna.

Sudeći po današnjem pevačevom izgledu, u odnosu na doba pre nego što se oženio, čini se da mu porodični život prija. Razlika je više nego uočljiva. Da li on to priznaje?

- Još kako! Brak je simbol sigurnosti, udobnosti, tople luke. Pogotovo ako je pored vas osoba koju volite, kao što je moj slučaj. Ja sam primer tačnosti one stare izreke da iza svakog uspešnog muškarca stoji sposobna žena. Isto tako, jako sam ponosan i na svoje dve ćerke, Kseniju i Andreu.

Foto: reprint TV Novosti

 

Knez je nasledio očevu sklonost ka muzici, hoće li se to desiti i sa njegovim kćerkama?

- Po svemu sudeći, hoće – veli on. - Pogotovo ova starija, Ksenija, koja je već pokazala muzičku nadarenost. Voleo bih da nastave porodičnu tradiciju, ali ako se, kada porastu, predomisle i izaberu drugu profesiju, neću ih u tome sprečavati.

Ume li Knez da bar nešto skuva? Pitamo to očekujući uobičajena muška izvlačenja kad se ta tema pomene. Međutim:

- O, ja sam poznat kao vrhunski kulinar. Čak se nosim mišlju da jednog dana otvorim restoran sa specijalitetima od Balkana, preko Italije, do Francuske. Volim da eksperimentišem. Nikada se ne držim recepta, uvek nešto dodajem i izmišljam. Za mnoštvo jela imam sopstvene recepte, jer ja ne kuvam da bih kuvao, već da bih uživao u tome. Kako u spremanju, tako i u jelu. Specijaliteti su mi piletina sa susamom, sarma sa raštanom, suvi šaran kuvan u mleku i špageti karbonara a la Knez. Za njih sam kulinarski velemajstor.

Svaka čast! Ali, kada se dobro najede, nabaci se i koje kilo više. Kako taj problem rešiti? Sportom?

Foto: reprint TV Novosti

 

- Već šest-sedam godina treniram ful-kontakt i tai-boks. Na Tajlandu sam prisustvovao mnogim treninzima i borbama, pa sam čak i učestvovao u nekim egzibicionim mečevima. Meni bavljenje tai-boksom nije samo rekreacija, već i način oslobađanja od stresa, odmora od napornih putovanja ili popravljanja lošeg raspoloženja. Naime, u tai-boksu ima period meditacije koja napregnute nerve potpuno opušta. Jedva čekam da dođe proleće, a onda sam redovan na stazama sportskog centra „25. maj“. Tamo trčim, a tu je i jako dobra teretana.

Svako ima neki svoj red vrednosti. Koja je najveća vrednost za Kneza, čega se u životu nikada ne bi odrekao, osim, naravno, porodice?

- Muzike – kaže. - Nema tog direktorskog mesta ili posla, ma kako dobro plaćenog, kojim bih se bavio ako on ne bi bio vezan za muziku. Možda ću jednog dana i krenuti sa nekim biznisom, ali on sigurno mora imati jake dodirne tačke sa muzikom. Pa čak i ako otvorim taj svoj restoran specijaliteta, tu mora biti muzike. Ako ništa drugo, pevaću u njemu.

Jednom je Knez rekao da na koncertima svojih kolega u Centru Sava umalo nije zaspao od dosade. Planira li solistički koncert na kojem se nikome neće desiti da zadrema?

Foto: reprint TV Novosti

 

- Nisam to dozvoljavao ni na svom prvom koncertu, a vala neću ni na drugom. A što se tiče te moje izjave… pa, stvarno se dešavalo da na nekim koncertima umalo nisam zaspao. Ako neko zaređa pet balada i potpuno vas umrtvi, a još ako ste hronično neispavani kao ja, onda se lako može dogoditi da vas san savlada dok tamo na sceni neko pevuši tihu serenadu. Ja to na svojim nastupima ne dozvoljavam, jer akcenat stavljam na čestu promenu ritma. Stalno se nešto dešava na sceni. Planiram da krajem aprila sa velikom ekipom muzičara koncertno predstavim ovaj novi, ali i stare albume. Program će trajati dva-tri sata, a gosti će biti tu tek toliko da udahnem malo vazduha za novi ritam koji publiku diže na noge. Ko ne veruje, neka proveri u aprilu.

Uvek uz muža

- Uvreženo je mišljenje da su supruge pevača često same, ali moje iskustvo je suprotno. Tokom sedmice smo zajedno, po ceo dan. Jedino izostaje vikendom, što znači da smo praktično više zajedno nego da se bavi nekim uobičajenim zanimanjem. On je, inače, sjajan suprug i pažljiv otac, a pomaže mi i u kuhinji – kaže nam Nina Knežević, Knezova supruga.

Ona potvrđuje da je njen muž pravi majstor u kuhinji i da su mu specijaliteti ukusni i maštovito spravljeni.

Foto: reprint TV Novosti

 

Stižu li da negde izađu uveče?

- Odemo na neku premijeru ili tome slično, jer immao sreću da nam moji roditelji priskoče u pomoć i pričuvaju decu. Na modne revije ne idemo, jer nismo previše pomodni.

A ko brine o njegovom izgledu? Ona?

- Svakako – kaže. - Od garderobe do frizure. Ako treba, ja sam i njegov stilista, pa čak i vozač ako je menadžer Pana zauzet drugim obavezama. Tu sam za sve što mu treba.

FOTO GALERIJA: Nenad Knežević Knez - retrospektiva karijere

 

* Nportal.rs zbog vas daje novi život tekstovima iz bogate novinske arhive "Novosti", a ovaj članak je izašao u "TV Novostima", 2001. godine. *

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".