Erik Rajnhard, državni tužilac Ilinoisa, izjavio je da će se, ako bude proglašen krivim osumnjičeni Robert E. Krimo (21) suočiti sa maksimalnom kaznom doživotnog zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta.

Tužilac je izjavio da će tražiti da Krimo koji je uhapšen u ponedeljak pošto se predao policiji, ostane u pritvoru bez mogućnosti polaganja kaucije.

Krimo, optuženi za napad na proslavi Dana nezavisnosti u predgrađu Čikaga legalno je kupio oružje, ispalio više od 70 metaka i obukao se u žensku odeću da bi posle mogao da se sakrije među okupljene građane, saopštili su u utorak lokalni zvaničnici, prenosi Glas Amerike.

Policija je saopštila da se broj žrtava povećao na sedam, pošto je jedna od hospitalizovanih žrtva preminula u bolnici. Više od 30 ljudi povređeno je u pucnjavi tokom parade povodom Dana nezavisnosti u predgrađu Čikaga Hajlend park u ponedeljak.

Policija je saopštila da je Krimo nekoliko nedelja planirao napad i da još nije poznat motiv za nasumičnu pucnjavu u pretežno jevrejskom predgrađu, ali da nema dokaza da postoji rasni ili antisemtiski povod.

Krimo je imao prepoznatljive tetovaže na licu i nosio je žensku odeću da bi sakrio identitet, rekao je u utorak novinarima Kris Koveli, portparol kancelarije šerifa za okrug Lejk.

"Uklopio se sa svima dok su bežali, kao da je i on nevini posmatrač", rekao je Koveli. Osumnjičeni je pobegao u majčinu kuću i kasnije pozajmio njen automobil.

Za napad je koristio pušku visokog kalibra, sličnu poluautomatskoj AR-15, koju je ostavio pre nego što je pobegao, naveli su zvaničnici. Dodali su da je sličnu pušku imao u majčinom automobilu, koji je vozio kada ga je policija uhvatila, a imao je i drugo oružje koje je sve kupljeno legalno.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".