TELO LUDI ČEKAJUĆI NAGRADU

Kada jedemo, centar u mozgu koji je zadužen za nagrade će se upaliti i u mozak će se osloboditi hemikalije poznate kao opioidi, a zatim se oslobađa dopamin, jedan od hormona koji budi osećaj sreće. Isti hormone se oslobađa kada ste zaljubljeni ili, recimo, vodite ljubav. 

ŽELUDAC GOVORI MOZGU DA JEDE

Kada ste gladni, oslobađa se hormon gladi, grelin, koji se javlja kao odgovor na vaš raspored obroka i dizajniran je da kaže mozgu da mu je potrebna energija iz hrane. Mozak će obično poslušati komandu, a kada ne jedete, zapravo lažete svoj mozak.

Foto: Profimedia

 

NIVO DOPAMINA SE SMANJUJE

Grelin kontroliše centar za nagrađivanje u mozgu i tamo igra prilično bitnu ulogu, pa se čini da je to jedan od faktora koji izazivaju osećaj gladi. Ako mozgu u ovom trenutku ne ponudite hranu, ovaj hormon će uticati na smanjenje nivoa dopamina.

MANJAK DOPAMINA ZNAČI NEMOGUĆNOST KONTROLE EMOCIJA

Kako je dopamin neurotransmiter koji pomaže kod mentalnih funkcija i koncentracije, samo male promene u nivou ovog hormona mogu prouzrokovati velike promene raspoloženja, pa nećete imati mnogo kontrole nad emocijama, a može doći i do jačeg osećaja gladi.

Foto: Jutjub printskrin/O kanal

 

ISTI HORMON KONTROLIŠE GLAD I LJUTNJU

Jedan od razloga zašto ste gladni je povezan sa hormonom gladi. Nakon što se proizvede grelin, on putuje do mozga i daje nalog za oslobađanje drugog hormona - neuropeptida Y, koji stimuliše apetit. Isti hormon takođe kontroliše raspoloženje i emocije kao što su bes i agresija. Jasno je, kažu istraživanja, da visok nivo ovog hormona može dovesti i do lošeg raspoloženja.

POVEĆAVA SE NIVO HORMONA STRESA

Ako nivo šećera u krvi mnogo opadne, mozak će to shvatiti kao opasnu situaciju i reći će nekolicini organa da ispuste hormon koji će podići nivo glukoze u krvotoku. Ovaj proces izaziva povećanu proizvodnju hormona koji pretvaraju glikogen u glukozu, ali i oslobađaju hormon gladi.

Foto: Profimedia

 

ŠTA MOŽETE DA URADITE?

Kao što možete i sami da vidite, postoji nekoliko različitih puteva i mehanizama koji mogu doprineti da se osećate ljuto kada ste gladni. Na svu sreću – rešenje je vrlo jednostavno. Kada postoji velika želja za brzom, jednostavnom hranom, poput slatkiša, grickalica a i pekarskih proizvoda, teško je odlučiti se za voće ili orašaste plodove. Iako će brza hrana odmah zadovoljiti vašu želju, to će nesumnjivo dovesti do povećanja glukoze u krvi, koja će potom naglo pasti i vi ćete biti još gladniji. Ne zaboravite da jedete i ne zaboravite da izaberete kvalitetnu hranu kao što su zdrave masti, proteini, vlakna.

BONUS VIDEO:

 

 

(Srbija Danas)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".