Da bi se inteligencija razvijala pravilno, važna stavka je genetika pored okruženja i ishrana koju trudnice i dojilje unose putem ishrane. Genetiku ne možemo promeniti, ali se zato možemo potruditi da promenimo ishranu i ponekad okruženje.
Bitno je da ishrana bude balansirana, da ne unosimo mnogo industrijske hrane. Nedostaci hranjivih materija poput gvožđa ili joda mogu da utiču na kognitivni i motorički razvoj. O jodu se retko piše, a njegov značaj na organizam, rast i razvoj je nemerljiv i nezamenjiv.
Jod je ključni mineral za održavanje dobrog zdravlja. On je osnovni gradivni element hormona štitne žlezde utiče na većinu metaboličkih procesa u organizmu i neophodan je za normalan rast i razvoj svih ćelija i tkiva.
Važno je da ga trudnice unose dovoljno u prenatalnom i natalnom periodu kako bi se bebin mozak razvio.
Pročitajte još
Nedostatak joda u većoj ili manjoj količini u trudnoći može da ima posledice na novorođenče u kasnijem dobu, koje neće biti izlečive a loš uticaj na motorne i kognitivne funkcije vidljiv je već u detinjstvu.
Takođe je veliki riziko od gubitka sluha, ako trudnica ne uzima jod i ako prekine sa dojenjem pre druge godine deteteovog života.
- Žene trebaju biti svesne potrebe unošenja odgovarajuće količine joda tokom trudnoće. U tom periodu života, potrebe su gotovo udvostručene - rekla je Margaret Rayman sa Univerziteta Surrey u Velikoj Britaniji.
Zbog smanjenja joda u ishrani uvedena je obavezna jodizacija soli. Pošto trudnice i mala deca ne unose puno soli, važno je da konzumiraju namirnice bogate jodom.Najbolji izvori joda su alge i morska riba.Povrće ga sadrži u malim količinama.
Prema Svetskoj Zdravstvenoj Organizaciji trudnicama je potrebno oko 300 mikrograma dnevno!
(Alo)
BONUS VIDEO:
Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".
Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".