Preminuo je glumac Branko Cvejić (75). Nakon što mu je pozlilo dok je bio na sceni, glumac se danima borio sa kardiovaskularnim problemima. Bitku za život izgubio je 26. jula 2022. godine, a pozlilo mu je sedam dana ranije, tokom probe u JDP-u, nakon čega su ga prebacili u Klinički centar Srbije i nagovestili da su kardiovaskularni problemi bili uzrokovani vrućinama.

Foto: Profimedia

 

 

 

Godišnje u Srbiji od kardiovaskularnih bolesti umre oko 52.000 ljudi, što čini da prosečno grad veličine Zaječara nestane svake godine, a stručnjaci poručuju da su zdrave navike, rana dijagnostika i adekvatno lečenje ključni za očuvanje snažnog srca

Iako svi smatraju da se ovakvi problemi mogu uočiti na vreme i sprečiti fatalni ishod, istina je da srce ne šalje uvek upozorenje.

Ali, evo koje simptome nikako ne smete da zanemarite ukoliko se jave:

1. Nemir u grudima

To je najčešće znak opasnosti kod problema sa srcem. Ako imate blokiranu arteriju ili ste doživeli srčani udar, možete osetiti bol, stezanje ili pritisak u grudima.

Svaki pacijent ima drugačiji opis tog osećaja, jedni kažu da imaju osećaj kao da im slon sedi na grudima, a drugi pak to opisuju kao vatru ili štipanja u prsima. Osećaj obično traje duže od nekoliko minuta. Može se dogoditi kada mirujete ili kada ste fizički aktivni.

Foto: Profimedia

 

 

Ako je to samo kratak bol ili ako to mesto boli više kad ga dodirnete ili ga pritiskate, verovatno nije u pitanju srce.

Imajte na umu i srčane probleme, čak i srčani udar može da dođe bez bolova u prsima, a to je posebno uobičajeno kod žena.

2. Mučnina, probavne smetnje, gorušica ili bol u želucu

Neki ljudi koji imaju ove simptome tokom srčanog udara, mogu čak i povraćati. Žene imaju veću verovatnoću da će iskusiti ovu vrstu simptoma od muškaraca.

Naravno, možete imati "nemiran" stomak iz mnogo razloga koji nemaju veze s vašim srcem. To bi moglo biti zbog nečega što ste jeli, ali treba da budete svesni da se to može dogoditi i tokom srčanog udara.

3. Bol koja se širi na ruku

Drugi klasični simptom srčanog udara je bol koja se javlja s leve strane tela. To gotovo uvek počinje od grudi i kreće prema spolja.

Možda ne povezujete bolove u rukama sa srcem, ali to može biti znak srčanog udara. Ako bol ne prođe ili ako znate da imate bolesti srca, trebalo bi da potražite hitan medicinski savet.

4. Osećate se ošamućeno ili imate vrtoglavicu

Mnogo stvari vam može dati osećaj kao da gubite ravnotežu ili da prebledite u trenutku. Možda niste dovoljno jeli ili pili vode, možda ste prebrzo ustali. Ali, ako se iznenada osećate nestabilno, a imate i nelagodu u prsima ili kratak dah, odmah idite kod lekara!

To bi moglo da znači da vam je pao krvni pritisak jer vaše srce nije u stanju da pumpa onako kako treba.

5. Bol u grlu ili vilici

Sam po sebi, bol u grlu ili vilici verovatno nije povezan sa srcem. Međutim, ukoliko imate bol ili pritisak u sredini prsa koji se širi u grlo ili vilicu, to može biti znak srčanog udara.

Foto: Profimedia

 

 

6. Jednostavno ste iscrpljeni

Ako se iznenada osećate umorno ili iscrpljeno nakon što ste radili nešto što vas nikada ranije nije toliko zamaralo, poput npr. penjanja stepenicama ili nošenja namirnica iz marketa, trebalo bi što pre da odete na lekarski pregled.

Ekstremna iscrpljenost ili neobjašnjiva slabost, ponekad danima u isto vreme, može biti simptom bolesti srca, posebno kod žena.

7. Hrkanje

Uobičajeno je malo hrkati dok spavate, ali neobično glasno hrkanje koje zvuči kao gušenje može biti znak apneje za vreme spavanja. Ovo predstavlja dodatni stres na vaše srce.

8. Znojenje

Znojenje bez očiglednog razloga može da ukaže na srčani udar. Ako se to dogodi uz bilo koji od ovih drugih simptoma, javite se hitno lekaru.

Foto: Profimedia

 

 

9. Kašalj koji ne prestaje

U većini slučajeva to nije znak srčanih problema. Ali ako imate srčanu bolest ili znate da ste u opasnosti, obratite posebnu pažnju na tu mogućnost.

Ako imate dugotrajni kašalj koji proizvodi belu ili ružičastu sluz, to bi mogao biti znak srčanog zatajenja. To se događa kada srce ne može da drži korak s potrebama tela, uzrokujući da se krv vraća nazad u pluća. Idite kod lekara kako biste utvrdili šta uzrokuje kašalj.

10. Natečenost nogu i zglobova

To može biti znak da vaše srce ne pumpa krv efikasno kao što bi trebalo. Kada srce ne može da pumpa dovoljno brzo, krv "zaostaje" u venama i uzrokuje nadutost.

Srčano zatajenje takođe može otežati uklanjanje vode i natrijuma iz tela, što može da dovede do nadutosti.

11. Nepravilni otkucaji srca

Normalno je da srce brže radi kada ste nervozni ili uzbuđeni ili da neko vreme nekako preskače ili ubrzava ritam. Međutim, ako se osećate kao da će srce da vam "iskoči" iz grudnog koša i to traje više od nekoliko sekundi, ili ako se često događa, obavestite svog lekara.

U većini slučajeva, uklanjanje uzroka će rešiti problem, a to može biti nedostatak sna ili unos previše kofeina.

Međutim, ponekad to može da ukaže na stanje koje se zove atrijska fibrilacija i to je stanje koje zahteva lečenje.

Ukoliko osetite bilo koji znak bolesti srca, obavezno se javite lekaru, ne čekajte predugo.

(prirodnolecenje.com)

BONUS VIDEO:

TRAVAR NEBOJŠA STAMENOVIĆ O TAJNAMA BILJAKA: Možemo živeti od prirode, ali ljude to ne interesuje

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".