Osim letnjih destinacija, u septembru i oktobru su aktuelna i jesenja putovanja, obilasci evropskih metropola, vikend i kraći odmor u Beču, Budimpešti, Krakovu, Pragu, što će svakako biti uspešno realizovano ukoliko Austrija, Mađarska, Češka, Slovačka i druge zemlje ponovo ne postave uslove za ulazak, a to se može desiti jedino ako broj novozaraženih bude značajno povećan i ukoliko posledice zaražavanja budu teže i komplikovanije, a što za sada nije slučaj.

Nadležno ministarstvo i ambasade na sajtovima objavljuju aktuelni pregled uslova za putovanja, i uz objašnjenje da su mere koje se odnose na suzbijanje kovida-19 ukinute i da putnicima nisu potrebne potvrde i testovi za ulazak u tu zemlju, mnogi napominju da nije obavezno, ali je preporuka biti fizički distanciran i nositi masku.

Grčka

Ulazak i tranzit za naše građane je bez ikakvih ograničenja. Mediji prenose da se tokom boravka u toj zemlji treba pridržavati mera koje su na snazi jer je primećeno da se broj novozaraženih od korone povećava.

Hrvatska

Za ulazak putnika u Hrvatsku od 1. maja 2022. godine ukinute su epidemiološke mere.

Turska

Kovid ograničenja za ulazak u Tursku ukinuta su 01. juna 2022. godine. Ukinuta je i obaveza popunjavanja formulara za dobijanje HES koda za ulazak i njegovo korišćenje u zemlji

Crna Gora

Za ulazak nije potrebna kovid potvrda, a tokom boravka u Crnoj Gori na pojedinim mestima se preporučuje fizička distanca i nošenje maske.

Italija

Od 1. juna ove godine za ulazak u Italiju više nije neophodno posedovanje zelenog sertifikata, takozvanog Grin Pas-a. Zaštitna maska je preporučena, ali nije obavezna, u javnim objektima na otvorenom i u zatvorenom.

Egipat

Sve mere su ukinute koje se odnose na suzbijanje virusa kovid-19 za sve putnike koji putuju u Egipat.

Bugarska

Lica koja dolaze iz Srbije mogu u Bugarsku ulaziti bez kovid dokumenata.

Španija

Za ulazak u Španiju državljani Srbije treba da imaju jedan od testova: negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan antigenski test ne stariji od 24 sata.

Putnicima mogu da uđu sa potvrdom o kompletnoj vakcinaciji. Priznaju se potvrde najmanje 14, a najviše 270 dana nakon primljene druge doze. Ukoliko je taj period prošao, neophodan je dokaz o trećoj dozi. Ovo ne važi maloletnike čije potvrde o vakcinaciji važe i nakon isteka 270 dana od datuma kompletne vakcinacije.

U Španiju se može ući i sa potvrdom o preležanoj bolesti, izdatoj 11 dana nakon prvog pozitivnog testa. Važnost ove potvrde je 180 dana od prvog pozitivnog testa.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".