U intervjuu za tamošnje medije Kurti je rekao da bi priznanjem tzv. Kosova Španija pokazala da su Katalonija i Baskija potpuno drugačije od kosovskog slučaja, a španskom premijeru Pedru Sančezu zamerio što je obišao Balkan, a nije došao na tzv. Kosovo.

- Znam da postoje neke pritužbe koje bi slučaj tzv. Kosova mogao izazvati u nekim delovima Španije. Ali, kako je rekao naš veliki pisac Ismail Kadare: „Španija nikada ne treba da se poredi sa Srbijom, jer je Srbija izvršila genocid na tzv. Kosovu - rekao je Kurti

Na pitanje da pre ulaska u EU, Beograd i Priština moraju da reše nesuglasice, Kurti tvrdi da se Priština "kreativno i konstruktivno" angažovala u Briselu, i ponavlja stav da dijalog treba da dovede do međusobnog priznavanja.

Na pitanje kada misli da će ih Srbi priznati, kaže: "Što pre to bolje za oboje" i da bi da je do srpskog naroda tro bi se dogodilo vrlo brzo.

Ali, kako kaže, predsednik Srbije to ne želi, tvrdi Kurti i navodi da je on čovek iz poršlosti koji je bio ministar informisanja za vreme Slobodana Milošovića.

Foto: Tanjug/AP

 

Na konstatciju lista da je Vučića izabrao srpski narod, Kurti ocenjuje da je narod Srbije glasao za njega da bi imao posao, obrazovanje, zdravstvo, a ne zbog tzv.  Kosova.

Kurti uz to navodi i da je Vučiću potrebno dvostruko distanciranje- od Miloševića i od Putina.

Na pitanje da li zaista smatra da postoji rizik od otvorenog sukoba izmedu Srbije i tzv. Kosova, ponovio je da postoji velika tenzija jer, kako tvrdi, Beograd odbija da prihvati "zločine počinjene u ratu na tzv. Kosovu".

Na pitanje da li je ovo najbolje vreme da Priština donese odluke o registarskim tablicama i ličnim dokumentima, jer je to pojačalo tenzije, Kurti ponavlja da je to recipročna, zakonita i mirna mera.

- Oni su ti koji nelegalnim objektima dižu barikade i pucaju na našu policiju - tvrdi Kurti.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".