Bivši američki predsednik Donald Tramp podneo je tužbu protiv američke vlade zbog pretresa njegove kuće u Mar-a-Lagu, tražeći da privremeno zaustavi FBI da čita zaplenjene materijale dok se ne imenuje zvaničnik specijalnog suda koji će pregledati te dokumente.

Pozivajući se na Trampovog advokata DŽima Trastija i još dva izvora, Gardijan prenosi da se traži imenovanje posebne osobe, obično penzionisanog advokata ili sudiju, jer je FBI potencijalno zaplenio privilegovane materijale, a da Ministarstvo pravde ne bi trebalo samo da odlučuje šta može da koristi u istrazi.

Tužba, podneta američkom okružnom sudu za južni okrug Floride zahteva od Vlade da vrati svaki zaplenjeni predmet koji nije bio obuhvaćen nalogom za pretres.

Pretres u Mar-a-Lagu, 8. avgusta, pokrenut je kako bi se potražili zvanični zapisi i materijal iz vremena Trampovog mandata za koji Nacionalni arhiv i Ministarstvo pravde veruju da je nepropisno odnet iz Bele kuće kada je Tramp napustio funkciju.

Foto: Tanjug/AP

 

Saopšteno je da je pretres obavljen u skladu sa Zakonom o špijunaži i da se neki traženi materijal odnosi na nuklearno oružje.

Tužba podneta u ponedeljak nazvala je pretres “šokantno agresivnim potezom”.

Prethodno je savezni sudija rekao je da još nije odlučio da li bi objavljivanje redigovane verzije naloga za pretres služilo nekoj korisnoj svrsi.

Ministarstvo pravde se protivi objavljivanju naloga, pozivajući se na istragu koja je u toku.

U tužbi se sugeriše i da bi Tramp mogao da bude kandidat na sledećim izborima za predsednika SAD.

– Ne može se dozvoliti da politika utiče na sprovođenje pravde. Predsednik Donald DŽej Tramp je očigledan favorit na izborima među republikanskim kandidatima za izbore 2024. i na opštim izborima 2024, ako odluči da se kandiduje. Sprovođenje zakona je štit za Amerikance. Ne može se koristiti kao oružje u političke svrhe, navodi se u tužbi.

(Gardijan)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".