Grad Apeldorn saopštio je danas da je obezbedio privremeni smeštaj kojim bi se ublažila kriza i da će se tražioci azila posle četiri dana preseliti na drugu lokaciju, prenosi AP.

Stotine migranata spavaju na otvorenom u lošim uslovima, nedaleko od malog sela Ter Apel, jer je tamošnji centar za azilante prepun da bi ih primio, što se upoređuje sa prenaseljenim migrantskim kampovima na grčkim ostrvima.

Holandski ministar zadužen za pitanja migracija i azila Erik van der Burg rekao je, uoči sednice vlade danas, da je jedan broj opština izrazio spremnost da pomogne, ali da je to nedovoljno da bi se improvizovani kamp ispred centra za azil ispraznio do večeras.

Situacija je toliko loša da je holandski ogranak Lekara bez granica u četvrtak poslao tamo tim, prvi put od kada je agencija pokrenula misiju u Holandiji, navodi AP.

Tromesečna beba umrla je ove nedelje u centru Ter Apel, a vlasti istražuju uzrok smrti.

U četvrtak su dva muškarca prebačena u bolnicu, jedan nakon što je doživeo srčani udar, a drugi čiji dijabetes nije lečen nedeljama, dok je prelazio Evropu da bi stigao do Holandije, navodi AP.

Većina ljudi koji stižu u Ter Apel su Sirijci koji beže od građanskog rata u svojoj državi, prenosi američka agencija.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".