Šolc se, u govoru na praškom univerzitetu, jasno izjasnio za proširenje EU i kazao da države Zapadnog Balkana, Ukrajina, Moldavija i u perspektivi Gruzija, pripadaju EU.

- To proširenje je u interesu EU. Ovih dana se postavlja pitanje gde će biti buduća linija razdvajanja slobodne Evrope i neo-imperalne autokratije - rekao je on.

U govoru “Evropa je naša budućnost“, Šolc se založio za sveobuhvatne reforme EU, istakavši da su potrebni donošenje odluke putem većine, snažnija odbrambena saradnja i kazne za kršenje vladavine prava, a sve u cilju neophodne pripreme za prijem novih članica.

Nemački kancelar smatra da bi EU u vezi spoljne i poreske politike trebalo odluke da donosi na osnovu većinskog glasanja.

Založio se i za snažniju ulogu Evropskog parlamenta.

Kada je reč o konfliktima u vezi vladavine prava sa Poljskom i Mađarskom, Šolc je istakao da EU ne sme da pravi kompromise sa svojim stubovima.

Foto: Profimedia

 

- Smatram svrsishodnim isplate dosledno povezati sa pridržavanjem pravnih standarda - objasnio je on.

Šolc je kazao da je potrebna snažnija saradnja u odbrani, zatraživši funkcionišuši štab EU.

On je rekao da sa evropskim susedima želi da izgradi novi sistem vazdušne odbrane.

- Zajednički sistem bio bi od koristi za bezbednost cele Evrope - poručio je on.

Naglasio je da Nemačka želi i dalje da pomaže Ukrajini, pre svega u vazdušnoj odbrani i artiljeriji i preneo da je obećan novi paket naoružanja u vrednosti 600 miliona evra.

- Potrebna je trajna i pouzdana podrška ukrajinskoj vojsci. Mogu da zamislim da Nemačka posebno preuzme odgovornost za izgradnju ukrajinske artiljerije i vazdušnu odbranu - rekao je Šolc.

Kancelar je ocenio da Hrvatska, Rumunija i Bugarska ispunjavaju sve preduslove da postanu članice Šengenskog sporazuma.

- Hrvatska, Rumunija i Bugarska ispunjavaju sve tehničke uslove za punopravno članstvo. Radiću na tome da postanu punopravne članice. Šengen je jedan od najvećih dostignuća EU i trebalo bi ga zaštititi i razviti - poručio je on.

 

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".