Odmah je bilo jasno da se nešto ozbiljno dešava. Nešto posle podneva, Nadim Zahavi, kancelar vojvodstva Lankaster, hitno je krenuo u Donji dom da preda poruku Liz Tras. Zadržao se da se šapatom posavetuje sa novom premijerkom dok se Kir Starmer obraćao parlamentarcima.

Nekoliko trenutaka kasnije, Angeli Rajner, zamenici lidera laburista, takođe je uručen list papira. Dobro ga je proučila, pre nego što je podigla zabrinut pogled.Debata o ograničenju cene energije se nastavila, ali odjednom vladina pomoć od 150 milijardi funti više nije bila priča dana.

Foto: Profimedia

 

 

Prisutni novinari su brzo primetili da se nešto dešava. Znajući da je to moralo biti nešto značajno da izazove takav nalet aktivnosti, spekulacije su se brzo okrenule zdravlju kraljice koja je izgledala slabo kada je dva dana ranije pozvala Tras da formira vladu u Balmoralu, sa modricama, verovatno od kanile, jasno vidljivim na desnoj ruci.

Nije trebalo dugo čekati. Nešto posle 12.30 časova, Bakingemska palata je objavila neobično direktno saopštenje. "Kraljini lekari su zabrinuti za zdravlje NJenog Veličanstva i preporučili su joj da ostane pod medicinskim nadzorom“, navodi se. Ostali detalji su bili škrti: "Kraljica se oseća udobno“, pisalo je.

Nekoliko minuta kasnije, raspravu u Donjem domu je nakratko prekinula Lindzi Hojl, predsednica, baš kada je Ijan Blekford, lider SNP-a iz Vestminstera, bio na nogama. Po konvenciji, Donji dom obično ne raspravlja niti čak pominje monarha, ali ovog puta došlo je do presedana. Hojl je kraljici poželela sve najbolje u kratkoj izjavi pre nego što je zamolia poslanika da nastavi.

Foto: Profimedia/Tanjug/AP

 

 

Usledio je niz zvaničnih poruka, koje su sve naglašavale ozbiljnost kraljičinog stanja. Tras i Starmer su bili "duboko zabrinuti". DŽastin Velbi, nadbiskup od Kenterberija, napisao je na Tviteru: "Neka Božje prisustvo ojača i uteši NJeno Veličanstvo, njenu porodicu i one koji se brinu o njoj u Balmoralu".

U Vestminsteru je "ljudima sa ustavnim ulogama“ rečeno da se pripreme za najgore. Pomoćnik jednog je rekao da je bio nizu "hitnih poziva“ u vreme ručka dok su zvanična tela ispitivala svoje stanje spremnosti za ono što je poznato kao Operacija Londonski most, planove koji su postojali za smrt kraljice, počevši od 10. dana žalosti koji kulminiraju državnom sahranom.

Bivši lider opozicije rekao je prijateljima "tako to ide“ – da su zvanično upozorenje iz palate i izjave koje su usledile u skladu sa protokolom o kojem je svojevremeno obavešten. Ali iza kulisa, kraljevskim novinarima je rečeno da "most nije srušen“ – što znači da je, koliko god bila ozbiljna situacija, kraljica još uvek živa u svom škotskom domu.

Foto: Tanjug

 

 

BBC je do tada naglo prekinuo redovni program. Oko 12.40 časova, ekran je na trenutak postao crn pre nego što se pojavila voditeljka vesti DŽoana Gosling i pročitala izjavu palate. Nacionalni emiter se okrenuo stalnom izveštavanju, a Hju Edvards je nosio crnu kravatu, a kasnije je preuzeo dužnost da izveštava o događajima.

Kraljičina porodica počela je da se okuplja u Balmoralu. Princ Čarls, njen najstariji sin i naslednik, već je bio pored kraljice kada je vest izašla. On je boravio sa svojom suprugom Kamilom u Birkalu, u blizini na imanju Aberdinšir, i, kako se izveštava, redovno je posećivao kraljicu tokom leta jer je njeno zdravlje bilo loše.

Princeza Ana, takođe u Škotskoj, brzo je krenula u Balmoral i ubrzo su ostala i ostala kraljičina deca i njeni unuci bili na putu. Princ Vilijam, zajedno sa princom Endrjuom i drugima, uzeo je specijalni RAF avion iz Northolta u severozapadnom Londonu do Aberdina da bi bio pored kraljice, stigavši u Balmoral u konvoju nešto posle 17 časova.

Princ Hari, koji je trebalo da se pojavi na ceremoniji dodele dobrotvornih nagrada, povukao se i sam krenuo u Balmoral, iako njegova supruga Megan nije bila pored njega. Kejt, vojvotkinja od Kembridža, ostala je u Vindžoru, pokupivši svoje troje male dece prvog dana u novoj školi – prvi put da su svo troje DŽordža, Šarlot i Luisa zajedno išli u školu.

 

 

Vreme je bilo loše, ali su grupe dobronamernika počele da se okupljaju u Bakingemskoj palati i u Balmoralu kako je popodne prešlo u rano veče. DŽo Bajden, američki predsednik, rekao je Tras tokom popodnevnog video sastanka o ukrajinskoj krizi da on i njegova supruga "imaju u mislima kraljicu i njenu porodicu“.

Nekoliko sati u javnosti nije bilo jasno šta se dešava. Ali privatno, dogodilo se najgore: kraljica je preminula. 70-godišnja vladavina završila se nakon, kako se čini, kratke, konačne bolesti. Sekretar kabineta Sajmon Kejs obavestio je Trasu u 16.30, a proći će dva sata pre nego što će vest biti objavljena u zemlji.

Kraljevskim dopisnicima je rečeno da očekuju upozorenje neposredno pre značajnog saopštenja – što je uobičajena praksa u palati – a ono je stiglo nešto pre 18.30. Usledila je izjava za koju su se svi nadali da neće čuti.

"Kraljica je umrla mirno u Balmoralu danas popodne“, navedeno je. Vladavina koja je počela 1952. godine došla je do mračnog kraja 70 godina kasnije, a vest je u trenu odjeknula širom sveta na društvenim mrežama. Palata je odmah naglasila sukcesiju: "Kralj i kraljica supruga ostaće večeras u Balmoralu i sutra će se vratiti u London".

BBC se prebacio na zastavu u Bakingemskoj palati koja već visi na pola koplja. Edvards se očigledno pripremao da napravi najemotivniju najavu u svojoj karijeri, a izgledao je i zvučao blizu suza. "Pre nekoliko trenutaka, Bakingemska palata je objavila smrt NJenog Veličanstva kraljice Elizabete Druge“, rekao je i ponovio tu najavu nekoliko puta, kao da je vest previše da bi se prihvatila jednim kazivanjem.

Foto: Profimedia

 

 

Usledila je himna, a potom i nekoliko trenutaka za razmišljanje onih koji gledaju vesti. Kralj Čarls III, koji je stupio na tron u neizbežnom trenutku porodične tragedije, objavio je saopštenje oko 20 minuta kasnije. "Biću utešen i podržan našim saznanjem o poštovanju i dubokoj naklonosti koju je kraljica uživala", rekao je on.

Tras, dva dana nakon što je bila kraljičina 15. i, pokazalo se, poslednja premijerka, izašla je ispred Dauning strita. Izgledajući pomalo nesigurno, premijerka je rekla da je kraljica "stena na kojoj je sagrađena moderna Britanija“, a završila je, drhtavog glasa, izjavivši: "Bože čuvaj kralja“.

Stotine, hiljade ljudi počelo je da se okuplja u Bakingemskoj palati i Balmoralu. U međuvremenu, BBC se simbolično prebacio na zamak Vindžor. Iza krova zamka pojavila se duga i na trenutak se kamera zadržala na njoj.

(Gardijan)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".