Paradajz

Ova hrana zapravo gubi svoj ukus u frižideru. Hladan vazduh zaustavlja proces sazrevanja, a to je ono što paradajzu daje najfiniji okus. Frižider takođe može i promeniti ukus paradajza pa ga je zato bolje držati u korpici na sobnoj temperaturi. Možete ih staviti i na prozore kako bi se sazrevanje nastavilo na suncu.

Foto: Profimedia

 

Bosiljak

Stavite li ga u frižider, ne samo da će brzo uvenuti nego će i apsorbovati sve mirise oko sebe. Bolje je da ga držite poput cveta u malo sveže vode. Ako ga imate puno i želite da ga sačuvate, kratko ga blanširajte i zamrznite pre nego da ga čuvate u frižideru.

Beli luk

Zbog čuvanja u frižideru, beli luk će s vremenom proklijati. Bolje je da ga držite na hladnom i suvom mestu.

Krompir

Hladnoća iz frižidera podstiče pretvaranje skroba iz krompira u šećer, pa bi zbog toga mogao da dobije slatkasti ukus. NJega je najbolje držati na frižideru, ali ne prehladnom i tamnom mestu. Vreće za krompir ili papirne kese su puno bolje jer više dišu od plastičnih. U njima će manje klijati i kvariti se.

Foto: Jutjub printskrin/Temponaut Timelapse

 

Luk

S vremenom će zbog hladnog vazduha u frižideru početi da otpušta vlagu te će postati mekan i buđav. Držite ga napolju u korpici, ali ne blizu krompira jer jedan drugome podstiču brže propadanje.

Med

Med nema rok trajanja i može zauvek stajati na sobnoj temperaturi ako je dobro zatvoren. U frižideru se može samo stvrdnuti, a šećer kristalizovati, ako je šećeren i uništiti strukturu.

Foto: Profimedia

 

Hleb

Hleb bi se u frižideru brzo isušio, a ako ga imate previše i želite da ga sačuvate, bolje je da ga isečete na kriške i stavite u zamrzivač. Svež hleb je bolje držati napolju, na sobnoj temperaturi.

Maslinovo ulje

Ovo vredno ulje treba čuvati na tamnom, hladnom mestu, ali ne u frižideru jer bi se u njemu promenila njegova konzistencija, i od tečne postala gusta masa, poput maslaca, prenosi "Blic žena".

Kafa

Ostavite li je u frižideru, izgubiće svoju aromu i preuzeti ostale oko sebe. Da bi ostala sveža, kafu je najbolje čuvati na kuhinjskim policama gde je na tamnom i dobro zatvorena.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".