Proteste i otpor javnosti pokrenula je tragična smrt 22-godišnje Mahse Amini koja je ubijena jer nije nosila hidžab, tačnije jer joj se navodno ispod istog videlo malo kose.

Zbog ovog surovog čina su usledili protesti, a na njima je nekoliko desetina ljudi izgubilo život, između ostalih i 20-godišnja Hadis Najafi. Hadis je ubijena sa šest metaka samo jer se usudila da digne glas za svoju i slobodu ostalih žena.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by أنيسة (@nisi.pisi)

A kako je zapravo došlo do situacije da Iran od države u kojoj su žene slobodno studirale i nosile čak i mini suknje i uske farmerke postane država u kojoj su osuđene na hapšenje, pa i smrt ako se usude da ne nose hidžab?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Theluxinlife (@theluxinlife)

Tokom 20-ih godina prošlog veka ženska prava u Iranu počela su da dobijaju prve obrise - obrazovanje je postalo besplatno i za dečake i za devojčice. Dozvoljen je i upis žena na univerzitet. 1942. godine oformljena je čak i Iranska ženska partija koja se aktivno borila za prava dama.

Kada je reč o odeći, savremenim putevima krenuli su 1936. kada je pretposlednji iranski šah Reza Pahlavi 1936. sproveo u tom trenutku kontroverznu politiku - obavezno otkrivanje žena.

Dekret je poznat i kao Kashf-e hijab, a podrazumevao je ukidanje svih vrsta islamskih velova, pa čak i mušku tradicionalnu odeću. Šah je ohrabrivao Irance da nose evropsku i zapadnjačku odeću, a sve sa ciljom da modernizuje zemlju i da poveća učešće žena u društvu, inspirisan primerom Turske. Sve žene iz kraljevske porodice oblačile su se evropski, igrajući aktivnu ulogu u promeni društvene svesti.

(Blic Žena)

BONUS VIDEO:

ŽENE U IRANU: Puno je mitova, a ovako izgleda istina

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".