Najnoviju studiju koja se bavi ovom tematikom sprovela je grupa naučnika sa Univerziteta Mančester. Prema njenim rezultatima, pokazalo se da tri četvrtine ispitanika obave barem jedno tuširanje ili kupanje na dan.

Prema mišljenju profesora Stefana Šumaka, predsednika Australijskog univerziteta za dermatologiju, treba se tuširati samo onda kada je to potrebno.

Foto: Profimedia

 

- Svakodnevno tuširanje postalo je uobičajena rutina poslednjih 50, 60 godina, otkako su patentirana kupatila sa tuš-kabinama. Razlog je zapravo društveni pritisak, a ne stvarna potreba. Ali, samo su žlezde ispod pazuha i one na preponama te koje proizvode telesni miris. One nisu raspoređene po celom telu - objasnio je profesor i upozorio da svakodnevno tuširanje toplom vodom i jakim hemijskim preparatima može da izazove i štetu.

- Prekomerno pranje dovodi do smanjenja masnoće na koži, čime se telo oslobađa prirodnih ulja koje imaju ulogu da zaštite ćelije kože. Koža postaje propusnija i samim tim dostupnija virusima i bakterijama pa se mogu pojaviti simptomi kao što su svrab, suva koža i ekcemi - tvrdi profesor Šumak.

Foto: Profimedia

 

Ipak, njegov stav je naišao na mnoge kritike, kako njegovih kolega, tako i onih koji su imali priliku da u mnogim medijima pročitaju rezultate njegove studije. Uglavnom je prihvaćeno da preterano izlaganje tela jakim preparatima može da bude loše po zdravlje, pre svega po kožu, ali da se to svakako ne odnosi na tušitanje svakog dana.

Temperatura vode tokom kupanja  trebalo bi da bude između 30 i 35°C. Preporučljivo je kupanje završiti nešto hladnijom vodom, kako bi se poboljšala cirkulacija krvi. 

BONUS VIDEO:

(Republika)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".