Na primer, od poslednjih šest američkih predsednika, tri su bila levoruka - DŽordž H. V. Buš, Bil Klinton i Barak Obama, a isto važi i za velikane kao što su Mikelanđelo, Leonardo da Vinči, Pol Makartni, Dejvid Bouvi, DŽimi Hendriks, DŽejms Boldvin, Nikola Tesla, Bil Gejts i Stiv DŽobs.

Foto: reprint TV Novosti

 

 

To je inspirisalo mnoge istraživače da se zapitaju da li su levoruki ljudi pametniji od desnorukih?

Đovani Sala, asistent na Fudita fakultetu u Japanu, i njegov tim, sproveli su istraživanje u kome je učestvovalo 2.300 levorukih i desnorukih učenika starosti od 7 do 17 godina.

Oni su želeli da otkriju koja grupa učenika će ostvariti bolje rezultate na testovima iz matematike. Analiza dobijenih podataka otkrila je da između ove dve grupe nema razlike u sposobnosti za rešavanje lakših matematičkih problema, ali su levoruki učenici bili znatno uspešniji u rešavanju težih zadataka.

Foto: Profimedia

 

 

- Odgovor leži u činjenici da levoruki imaju značajno razvijeniji deo mozga koji povezuje njegovu levu i desnu hemisferu, u kojoj je smešten centar za prostornu inteligenciju, a ovaj tip inteligencije je u vezi sa matematičkim sposobnostima - objasnio je profesor Sala.

(Srbija Danas)

BONUS VIDEO:

OVI GLUMCI SU VRŠNJACI: Za neke nikad ne biste pogodili koliko imaju godina

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".