Naslednica bogatih indijskih milijardera, gospođa Akšata Murti našla se prvi u žiži interesovanja javnosti kada se početkom godine saznalo da ima status nedomicila, što znači da nije morala da plaća nikakav porez na zaradu ostvarenu izvan Ujedinjenog Kraljevstva. Kasnije je pristala da plaća porez u Velikoj Britaniji na svoj prihod iz ostalih delova sveta.

Prema izveštajima, Akšata Murti ima 0,91% udela u kompaniji "Infosis" koju je osnovao njen otac Narajana Murti, što iznosi oko 700 miliona funti – više nego što vredi imovina kralja Čarlsa, na primer.

Uprkos ogromnom bogatstvu svoje porodice, supruga novog britanskog premijera imala je prilično skroman početak.

Samo nekoliko meseci nakon što je rođena u aprilu 1980. godine, poslata je da živi sa babom i dedom po ocu pošto su se njeni roditelji preselili u Mumbaj zbog posla.

- Tvoja majka i ja smo tada bili mladi i borili smo se da izgradimo svoje karijere - napisao je Narajana Murti u pismu ćerki Akšati, koje je objavljeno u ediciji Pisma deci eminentnih roditelja.

https://www.instagram.com/p/ChZ2a23M9WA/?utm_source=ig_web_copy_link

- Dva meseca po tvom rođenju Hubliju doveli smo te u Mumbaj, ali smo vrlo brzo otkrili da je težak zadatak istovremeno negovati dete i graditi karijeru. Dakle, odlučili smo da prve godine svog života provedete sa bakom i dedom u Hubliju.

Narajana Murti, kao mladi kompjuterski programer koji je pokrenuo kompaniju za IT usluge "Infosis" i postao milijarder, rekao je da mu je napuštanje Akšate jedan od najtežih momenata u životu.

- Svakog vikenda, uzimao bih avion za Belgaum, a zatim iznajmljivao auto za Hubli. Bilo je veoma skupo, ali nisam mogao da te ne vidim.

Sa druge strane, njena majka, Sudha Murti, kompjuterski naučnik i inženjer, bila je prva žena sa tom profesijom koja je radila za tada najvećeg indijskog proizvođača automobila, deo konglomerata "Tata", a sada je filantrop koji radi na poboljšanju javne zdravstvene zaštite.

Kada se Akšata pridružila svojim roditeljima, a kasnije i bratu Rohanu, u Mumbaju, život možda nije bio tako opušten kao sa njenim bakom i dedom u Hubliju. Sudha je „rano odlučila da u našem domu neće biti televizora kako bi bilo vremena za stvari poput učenja, čitanja, diskusija i susreta sa prijateljima“, navodi se u knjizi.

Svako veče, od 20 do 22 sata bilo je posvećeno zajedničkom provođenju vremena u učenju. Za Akšatu i Rohana to je značilo domaći zadatak, dok su njihovi roditelji „čitali knjige o istoriji, književnosti, fizici, matematici i inženjerstvu ili su radili bilo kakav kancelarijski posao“.

Mada je porodica postajala sve bogatija, Akšatini roditelji su izbegavali unajmljivanje privatnog automobila i vozača koji bi je vodio u školu, već su je radije slali „običnom autorikšom“ gde je stekla „veliki broj prijatelja“.

Zatim je upisala privatni koledž "Klermon Mek Kena" u Kaliforniji, gde je studirala ekonomiju i francuski jezik, pre nego što je prešla na Fashion Institute of Design and Merchandising u Los Anđelesu. Radila je za "Dilojt" i "Unilever" pre nego što je upisala studije na Univerzitetu Stanford.

Na Stanfordu je upoznala Rišija Sunaka, koji je osvojio prestižnu Fulbrajtovu stipendiju. Posle četiri godine zabavljanja, venčali su se na dvodnevnoj ceremoniji u Bengaluru, kojoj su prisustvovali članovi kraljevske porodice, uključujući i neke od najpoznatijih predstavnika indijskog džet-seta.

NJen otac je rekao da je bio "malo tužan i ljubomoran" kada mu je Akšata prvi put rekla za svog novog životnog partnera. „Ali kada sam upoznao Rišija i otkrio da je on onakav kako si ga opisala – briljantan, zgodan i, što je najvažnije, pošten – shvatio sam zašto si dozvolila da ti ukrade srce.“

Foto: Tanjug/AP

 

 

Nakon Stanforda, Akšata se 2007. godine pridružila holandskom Fondu za čiste tehnologije u San Francisku kao direktor marketinga, ali je brzo napustila da bi osnovala sopstvenu modnu marku "Akshata Designs".

- Razumem da možda postoji neka radoznalost oko toga šta radim, s obzirom na dostignuća mojih roditelja, ali nadam se da će jednog dana ovaj posao stati na svoje noge i da ću moći da govorim o svojim zaslugama, a ne o bilo čemu drugom - rekla je Akšata za Tajms of Indija 2009. kada je pokrenula posao. Međutim, posao je propao za tri godine.

Pored toga, bračni par Sunak poseduje i londonski investicioni fond "Catamaran Ventures UK" koji ulaže u startape "sa pogledom na budući rast kapitala i raspodelu prihoda". Sunak je neposredno pre ulaska u parlament na Akšatu preneo svoje akcije i ona je sada jedini vlasnik.

Supruga britanskog premijera ima i direktni udeo u najmanje šest drugih britanskih kompanija, uključujući i modnu kuću za muškarce "New & Lingwood". Zatim ima akcije u britanskom preduzeću koje vodi picerije DŽejmija Olivera, agenciju za dadilje "Koru Kids" i "Digme Fitness", gde je direktorka. "Soroco" softverska kompanija čiji je suosnivač njen brat, navodi da je ona direktorka ogranka u Velikoj Britaniji.

Murti i Sunak poseduju najmanje četiri kuće u Velikoj Britaniji i Kaliforniji, uključujući kuću sa pet spavaćih soba u Kensingtonu vrednu skoro sedam miliona funti i vilu od 1,5 miliona funti koja se nalazi na 12 hektara u izbornoj jedinici Sunaka u Severnom Jorkširu, kao i stan u ulici Old Brompton u zapadnom Londonu.

Takođe poseduju penthaus na plaži Santa Monike u vrednosti od pet i po miliona funti, koji agencije za nekretnine opisuju da ima "prekrasan pogled na planine Santa Monike" i gde se "budite uz šum talasa koji se razbijaju o stene".

(Gardijan, Bi-Bi-Si)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".