Luiz Inasio Lula da Silva izabran je u nedelju za novog predsednika Brazila, nakon sporne i tesne pobede u jednoj od najmnogoljudnijih demokratija na svetu. Dobio je 50,89 odsto glasova, uz 99,76 odsto prebrojanih glasova, pobedivši dosadašnjeg predsednika Žara Bolsonara, koji je imao 49,11.

Dvostruki predsednik i bivši sindikalni lider, Lula se u izbornoj kampanji fokusirao na podršku demokratskim vrednostima, ocenjujući svoju izbornu pobedu kao neophodnu za opstanak demokratije u Brazilu.

Ko je Lula da Silva?

Lula da Silva nosi reputaciju harizmatičnog političara, jednog od najuticajnijih ličnosti južnoameričke levice. Rođen je u državi Pernambuko, na severoistoku zemlje, njegovi roditelji bili su poljoprivrednici koji su se čitavog života borili za egzistenciju, da bi prehranili svoje osmoro dece. Sa 7 godina, njegova majka i šestoro braće i sestara preselili su se u državu Sao Paulo u potrazi za boljim životom.

Dok je odrastao u Sao Paulu, napustio je školu da bi postao čistač cipela, a kasnije je dobio posao u fabrici. Izgubio je mali prst na levoj ruci u mašinskoj nesreći kada je imao 17 godina.

Karijeru u javnom životu započeo je kao sindikalni aktivista u ranim dvadesetim godinama. Sa 25 godina doživeo je veliku ličnu i porodičnu tragediju kada mu je umrla supruga Lurd, koja je bila u osmom mesecu trudnoće, od hepatitisa. 

Ipak, Lula je i pored toga nastavio rad na sindikalnom polju, pa je tako 1975. godine dospeo na mesto moćnog sindikata metalurških radnika. Lula je organizovao nekoliko štrajkova dovodeći u krizu diktatorsku vladu Brazila. Već u to doba učvrstio je svoj imidž kao simbola demokratije i radničkog pokreta, što ga je kasnije u medijima dovodilo u ravan sa poljskim Lehom Valensom.

Predsednička karijera

Godine 1980. Lula je sa grupom radnika, intelektualaca i umetnika osnovao Radničku partiju kao odgovor na represiju vojnog režima. 

Pluralistička levičarska stranka koju je osnovao okupljala je sindikalce, intelektualce, umetnike i praktičare teologije oslobođenja.

Tri puta se kandidovao za mesto predsednika pre nego što je izabran 2002. godine, postajući deo ružičaste plime Latinske Amerike. Tokom njegovog mandata, Brazil je uživao u ekonomskom procvatu izazvanom porastom globalne potražnje za robom, a njegovo vreme na funkciji predsednika pamti se po masovnim programima socijalne zaštite koji su izvukli milione iz siromaštva.

Robijao zbog korupcije

U aprilu 2018, Lula je završio u zatvoru zbog korupcije u okviru istrage "Operacija autopraonica" ("Lava Jato"), koju je najavio sudija Serđo Moro. Opsežna istraga je razmatrala šemu mita u kojoj je bila uključena brazilska državna naftna kompanija Petrobras koja je imala posledice širom Latinske Amerike.

Brazilski Vrhovni sud doneo je odluku po kojoj zatvorenici nisu mogli da budu u zatvoru ako su njihove žalbe još u toku, pa je odluka  pogodila hiljade zatvorenika, među kojima je i Lula. Odluka suda usledila je nekoliko dana nakon što je list "Intercept" objavio saznanja da je Mora sarađivao sa tužiocima tokom slučaja bivšeg predsednika, kršeći pravila dužnog procesa. Lula je pušten u novembru 2019. godine, nakon što je proveo 580 dana u zatvoru.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".