Finska premijerka Sana Marin oslobođena je od optužbi za nedolično ponašanje nakon što su letos procureli snimci sa privatnih zabava kojim je prisustvovala.

Na spornim snimcima se vidi kako 36-godišnja političarka pleše i pije sa svojim prijateljima i poznatim ličnostima. Ovi kadrovi su odjeknuli svuda u svetu i dospeli su na naslovne strane svih svetskih medija.

 

 

Jedan od snimaka podstakao je glasine da se mlada premijerka možda drogirala, ali je ona odmah odbacila sve optužbe i spremno se podvrgnula testu na droge, koji je bio negativan.

Foto: Profimedia

 

U više pritužbi parlamentarnom ombudsmanu navodi se da bi prekomerna konzumacija alkohola na zabavi u avgustu učinila da Marin, najmlađi šef vlade na svetu kada je izabrana 2019, ne može da obavlja svoje službene dužnosti.

Ipak, zvaničnom istragom ombudsman je zaključio da Marinova nije zanemarila svoje dužnosti u kancelariji tokom zabava kojima je prisustvovala. 

- Nema razloga da se misli da je socijaldemokratska šefica vlade zanemarila svoje službene dužnosti ili prekršila zakon - objasnio je ombudsman Tomas Pejsti u razmatranju žalbe na nedolično ponašanje 36-godišnje premijerke tokom leta.

 

 

Zakonitost delovanja vlade, predsednika i vlasti u Finskoj proverava nezavisni ministar pravde.

Građani mogu da mu podnesu pritužbe ako sumnjaju da se neko nezakonito ponašao.

Nakon objavljivanja snimaka premijerke Marina, Pejsti je primio nekoliko ovakvih pritužbi, uglavnom optužujući je da nije sposobna da obavlja svoje dužnosti zbog konzumiranja alkohola.

BONUS GALERIJA: Sana Marin - premijerka Finske koja se zalaže za članstvo u NATO

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".