Vučić je izjavio da ne može da kaže da je ovo lak trenutak, ali je važno da se mi ponašamo ozbiljno i odgovorno.

- Reč je o velikim političkim, gotovo tektonskim promenama. Posle 10 godina Srbi su doneli odluku da napuste prištinske institucije - podsetio je Vučić.

On kaže da su besmislene priče da su oni to uradili "po naređenju Beograda", već oni koji to govore ne žele da sagledaju šta Srbi žele i sa kakvim problemima se suočavaju.

Vučić kaže da misli da je veoma važno da ljudi znaju kroz šta smo prošli u prethodnim decenijama i prethodnih nekoliko meseci. On je podsetio da je Srbija 1999. godine izgubila faktički suverenitet na Kosovu i Metohiji, a 2004. se desio progrom.

Podsetio je i na politiku "standardi pre statusa", posle čega su usledila ubistva Srba, a onda su Albanci nagrađeni od Zapada priznanjem jednostrano proglašene nezavisnosti.

Vučić je podsetio i na lošu odluku da se razgovor sa Prištinom premeste u EU i to je "najveća greška koju je Srbija uradila".

Ekonomija

On kaže da je Briselskim sporazumom "kupljeno 10 godina mira", a što je dovelo do rasta ekonomije.

Plate će kod nas rasti mnogo više od inflacije, najavio je on i podsetio na povećanje penzija.

- Prosečna stopa javnog duga 94,2 odsto, a Srbija za gotovo 40 indeksnih procenata bolja od evropskog proseka - kazao je Vučić.

Na Vračaru je prosečna plata 1060 evra, a u Boru 800 evra, rekao je Vučić.

- Imaćemo negde oko 6 miliona i 550 hiljada stanovnika, rekao je Vučić, a kaže da smo se plašili da će biti 6,1 - rekao je Vučić, govoreći o popisu stanovništva.

Od 10. decembra će žene koje nemaju dece moći da vrše vantelesnu oplodnju sa doniranim reproduktivnim materijalom, rekao je predsednik.

Ako se na taj potez odluči 1.500 žena na godišnjem nivou, nešto više od 10 miliona evra će država preuzeti na sebe (sve).

Vučić kaže da mu je jedan od najtežih sastanaka sa srpskim narodom bio posle potpisivanja Briselskog sporazuma.

Predsednik kaže da je moralo da dođe do povlačenja Srba iz prištinskih institucija. Podsetio je na razna prethodna kršenja međunarodnog prava od strane Prištine i na primere represije Kurtijevog režima, te istakao da je uvek Srbe molio da ne napuštaju prištinske institucije.

- Bar 20 puta sam ih sprečavao u tome. Onda je došao jun mesec i prvi incidenti i barkide. Noć je bila teška. Te noći, krajem juna, je moglo da dođe do nezapamćenog krvoprolića. Albanci su ga planirali upadom na sever, a Srbi nisu hteli da se povuku, već da se suprostave. Primao sam informacije u stvarnom vremenu i možete da mislite u kakvom smo stanju bili. Molili smo i slali poruke mađarskom komandantu KFOR-a da on uđe na sever i razgovara sa Srbima, da Albanci ne uđu. Albanci su čekali da uđu, kako bi NATO intervenisao protiv Srba. Tada su ispunjeni svi naši zahtevi, a komandant KFOR-a je išao ujutru. Molio sam Srbe da povuku barikade (iako su svi zahtevi bili ispunjeni), ali oni su siti bili svega. Posle 11 sati mojih teških razgovora oni su rekli da će to uraditi samo zato što ja to molim. Oni su sklonili barikade - podsetio je Vučić.

U avgustu su vođeni pregovori u Briselu.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".