Ipak, u zlatiborskom rejonu deda Tomislav Selaković (85) posadio je upravo šipurak na svom imanju, a tokom sezone nabere oko 2 tone istog koji mu donese zaradu od 7000 evra.
- Kad sam razmišljao da li da posadim šipurak, ljudi su se čudili zašto sadim trnje na imanju kad ga i onako ima u izobilju - počinje priču deda Tomislav.
On je pre pet godina započeo da na 60 ari svoje očevine sadi sadnice šipurka koje je dobavio sa severa Srbije. Nedostatak iskustva, manjak radne snage, sve je to usporavalo ovog domaćina, ali je ubrzo i to prošlo pa je započeo ozbiljan biznis.
- Šipurak ko šipurak, samo sto je posađen u redove i na jednom mestu, onako nikakve razlike neme između divljeg i šipurka sa mog imanja. U rano proleće krećemo sa obradom, obrezujemo stare grane, okopavamo, đubrimo staljnjakom,prskamo bakarnim krečom i pripremamo za predstojeću sezonu. Najveći deo posla jeste kada plodovi sazre i prestoji branje za koje često moramo, pored nas iz kuće, da angažujemo i radnike - priča ovaj poljoprivrednik.
Zrenje šipurka se očekuje u septembru, međutim, u hladnijim krajevima nije neočekivano i kašnjenje. Nakon berbe tek sledi veliki posao - proizvodnja kaše od koje se pravi džem. Za to je zadužena Ruža, ćerka deda Tome koja je podržala ocu i u njenoj kući u Sevojnu je počela preradu šipurka. Zahtevan je put do kaše za džem, ali njegovoj ćerki to nikada ne pada teško. Za ovu namenu oni imaju odgovarajuće mašine za preradu kojima je cena prilično velika - bez njih nema posla.
Pročitajte još
- Najbitnije mi je da kvalitet bude na prvom mestu. Od jednog balona od pet kilograma kaše, mogu da se skuvaju sigurno šest-sedam tegli džema, a najveća mi je motivacija i čast kada mi ovogdišnje mušterije budu i sledeće godine - ističe Toma.
Na kraju teškog posla, sledi još teži - prodaja. Deda Tomina desna ruka - ćerka Ruža - pomaže pri prodaji proizvoda. U skoro svim opštinama Zlatiborskog regiona koriste se njihove kaše za pripremu zimnice, od kojih je džem neverovatne boje i ukusa.
- Ćerka u Užicu dosta prodaje, ali narudžbine pristižu i iz Bajine Bašte, Požege...mada i ja u 85-oj godini izlazim ponedeljkom na novovarošku pijacu da "namirim" stare mušterije. Siguran sam da smo ove godine proizveli bar 1000 balona od pet kilograma, trebalo je rada ali ima i koristi - zaključuje Tomislav.
Po svemu sudeći ovo je ipak posao za mlađe, a deda Toma je odličan primer novijim generacijama da se od rada i upornosti može živeti na selu. Gazi devetu deceniju, ali je redovan trgovac na novovaroškoj pijaci, gde iznosi proizvode iz podnožja Murtenice. Pored rakije, meda, ječma i ražanog brašna, a prodaje i ''čorbu'' za džem, dobijenu preradom šipurka.
(Informer)
BONUS VIDEO: SJAJNE VESTI ZA POLJOPRIVREDNIKE: Država udvostručuje davanja po hektaru!
Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".
Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".