Borusija Dortmund

Davne 1909. godine se okupila grupa nezadovoljnih mladića. Oni nisu bili zadovoljni činjenicom da je fudbal morao da se igra pod budnim okom crkve - u znak protesta su organizovali svoj fudbalski klub.

Foto: Tanjug/AP

 

Okupili su se u pivari, kako i dolikuje, a posle premišljanja oko imena, odlučili su da novoformiranom klubu daju ime upravo po tom istorijskom mestu - Borusija Dortmund.

Borusija Mehengladbah

Foto: Jutjub printskrin/Bundesliga

 

Formiran davne 1900. godine u restoranu Anton Šmic u Mehengladbahu. Ovde je patriotizam presudio i odlučili su da stave ime ''Borusija'' u ime kluba odmah pored imena grada.

Drugi klubovi i rivalitet

Pored Mehengladbaha i Dortmunda, postoje i mnogi drugi fudbalski klubovi, kao i klubovi u drugim sportovima koji nose upravo ovo ime.

Foto: Tanjug/AP

 

Dve najpoznatije ''Borusije'' su svakako iz Mehengladbaha i Dortmunda, a rivalitet ova dva kluba je obeležen večnim pitanjem - koja je prava Borusija?

Šta znači Borusija?

Borusija je latinsko ime za prostor koji nazivamo Pruskom. Taj prostor okuplja regione u današnjoj Nemačkoj, Poljskoj, Litvaniji i Rusiji. Ova nemačka država je bila pokretačka snaga iza unifikacije Nemačke koja je finalizovana 1871. godine.

Foto: Vikipedija

 

Ujedinjena Nemačka je označila početak nove istorije Nemaca koji su postali industrijalizovani, značajno jači na internacionalnoj sceni sa rastućim nacionalizmom. Zaostavština ''Borusije'' je današnja Nemačka koja u Evropi prednjači.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".