Veliki broj stanovnika u južnoj kineskoj industrijskoj metropoli Guangdžou probio je prinudnu blokadu i sukobio se sa policijom, dok gnev zbog strogih ograničenja protiv korona virusa ključa.

Dramatični snimci pokazuju kako neki prevrću policijsko vozilo i ruše barijere za kontrolu kovida. Policijske jedinice su sada raspoređene u tom području.

Ovo je usledilo usred najgoreg širenja kovida u Guangdžouu od početka pandemije.

Kineska politika nultog kovida je pod ogromnim pritiskom jer je uticala na ekonomski pad.

Tenzije su se povećavale u gradskom okrugu Haižu, u kojem je ljudima naređeno da ostanu kod kuća.

Oblast je dom mnogih siromašnijih radnika najamnika. Žalili su se da nisu plaćeni ako ne mogu da dođu na posao, kao i na nestašicu hrane i skokove cena dok žive pod merama kontrole kovida.

Nekoliko noći su se tukli sa službenicima za prevenciju kovida obučenim u belo, a onda je preko noći u ponedeljak bes iznenada eksplodirao na ulicama Guangdžoua masovnim nasilnim protestima.

Proširile su se nepotkrepljene priče da kompanije za testiranje lažiraju rezultate PCR-a kako bi veštački povećale broj infekcija kako bi zaradile više novca.

Na severu zemlje, glasine o korona virusu takođe stvaraju pritisak.

Zvaničnici u provinciji Hebei saopštili su da će grad Šiđadžuang zaustaviti masovna testiranja. Ali to je dovelo do spekulacija da će populacija biti korišćena, poput zamorčića, za praćenje šta bi se dogodilo ako se virusu dozvoli da se nekontrolisano širi.