Naime, ovaj Mundijal je poslednji na kojem će igrati 32 reprezentacije. Već od onog idućeg, koje će se održati 2026. godine, igraće čak 48 reprezentacija. To će vrlo verojatno dovesti do dodatnog razvodnjavanja kvaliteta, a osim broja ekipa promeniće se još nekoliko stvari.

Šta se sve menja?

Od dodatnih 16 reprezentacija na Svetskom prvenstvu, tri mesta će dobiti azijske reprezentacije, četiri afričke, dva severnoameričke, dva južnoameričke, tri evropske i jedna pacifička. Poslednji učesnik dobiće se međukontinentalnim razigravanjem.

Osim broja ekipa, menja se i format. Osim dosadašnjeg sistema u kojem dve od četiri reprezentacije iz svake od osam grupa idu u osminu finala, na novom Mundijalu ćemo gledati 16 grupa sa po tri ekipe.

U nokaut fazu će ići ponovno dve reprezentacije, ali će se ovog puta odigrati jedno dodatno kolo nokaut-faze, šesnaestina finala u kojem će ostati najbolje 32 reprezentacije na turniru. Umesto dosadašnje 64 utakmice, igraće se njih 80.

Prvi put će SP organizovati u tri države

Svetsko prvenstvo 2026. godine biće prvi Mundijal u istoriji koji će organizovati tri domaćina - Sjedinjene Američke Države, Meksiko i Kanada. Podsetimo, dosad je jedino Svetsko prvenstvo koje nije imalo jednog domaćina bilo ono 2002. godine koje se održalo u Japanu i Južnoj Koreji.

S obzirom na poslednjih nekoliko turnira (poput poslednjeg Evra) vidljivo je da bi praksa fudbalskih kuća mogla biti ta da sve češće organizuju turnire na teritoriji većeg broja zemalja.

Jedini samostalni kandidat je Maroko. Ostali kandidati bi zajednički organizovali turnir, a to su Portugal/Španija/Ukrajina i Paragvaj/Urugvaj/Čile/Argentina. Takođe, prvi put smo dobili i međukontinentalnu nominaciju i to između čak tri kontinenta. Zajednički su se kandidovali Egipat, Grčka i Saudijska Arabija.

 

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".