Sada kilogram u trgovinskim lancima na akciji košta 600, dok se lane u decembru prodavao od 380 do 400 dinara.

U ribarnicama širom Srbije je velika razlika u cenama, pa tako sveži šaran u nekim gradovima košta 480, a negde dostiže 850 dinara. U centru Beograda u ribarnicama, sada se uglavnom prodaje za oko 700 dinara. Šnicle od šarana su u rangu junećeg buta, kilogram košta oko 1.250.

Republički zavod za statistiku ne raspolaže podatkom koliko je poskupljenje po pojedinačnim vrstama, već za čitavu grupu proizvoda "sveža i rahlađena riba". Prema njihovoj evidenciji, u novembru su te cene više za 39,3 odsto nego u istom periodu lane.

U trgovinskim lancima ističu da je najvažnije što se tržište sada stabilizovalo i da se očekuje da će biti dovoljno šarana.

- Prošlog decembra i narednih meseci, tokom Uskrsa, vladala je nestašica te ribe, jer je poremećen proces mrešćenja - podsećaju sagovornici.

- Lane je proizvedeno 30 odsto manje nego 2020. godine. NJegova cena je krajem prošle godine bila niža, ali ga nije bilo dovoljno. Kada ga je bilo, prodavao se od 379 do 399 dinara na akciji, a sada je 600 dinara. Prvi put će se sada stabilizovati tržište i očekuju se da će biti dovoljno šarana. On je uvek jedna od najtraženijih riba.

Kako navode, pastrmka je uvek bila skuplja od šarana, a otkad se desio taj poremećaj na našem tržištu sa njegovim manjkom, situacija se obrnula. Tako je sada kilogram pastrmke jeftiniji i u trgovinskim lancima košta 540 dinara. U jednoj beogradskoj ribarnici kažu da građani već kupuju velike količine šarana.

- Kod nas košta 700 - kaže prodavac. - Evo malopre je jedan gospodin kupio 20 kilograma, a onda i jedna gospođa 12 kilograma šarana. Oni ga suše i dime, pripremaju ga za Nikoljdan.

Foto: N.Fifić

 

 

Svakodnevna poskupljenja namirnica opterećuju kućni budžet građana. Srpske porodice se sada suočavaju i sa višom cenom ribe, koja će biti jedna od glavnih namirnica na njihovoj trpezi tokom posta.

Ipak, kako kažu prodavci, kupovina ovog proizvoda se ne smanjuje, niti oni očekuju da će do toga doći.

U trgovinskim lancima brancin košta 1.099, orada 1.000, a losos-filet 2.300 dinara. U ribarnicama se pastrmka prodaje za oko 650, a očišćena za 780 dinara. Orada je 1.200 dinara, brancin 1.450 dinara, dok skuša košta oko 950 dinara. Građani koji nemaju vremena da spremaju ribu, pazare pečenu. Za tu uslugu treba izdvojiti još oko 250 dinara. Srbija uvozi oko 75 odsto ribe, a samo je 25 procenata iz domaće proizvodnje.

U Nišu jeftinije

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, sveži šaran se u prvoj nedelji novembra u Beogradu najčešće prodavao po ceni od 610 dinara. Žitelji Sremske Mitrovice su najskuplje plaćali ovu ribu, 850 dinara, dok je kod Nišlija bila najjeftinija i koštala je 480, a kod Leskovčana je bila deset dinara skuplja. U Novom Sadu, Pančevu i Subotici šaran je koštao 700 dinara, a 50 dinara više je trebalo izdvojiti u Kragujevcu, Kraljevu i Novom Pazaru. RZS prati kretanje cena u prodavnicama i na pijacama sa najvećim prometom, dva puta mesečno.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".