Ove male vitaminske bombe sadrže oko 85 odsto vode, samo 50 kalorija na 100 grama i pravi su rudnik vitamina C. Samo jedna mandarina može da zadovolji čak 43 odsto dnevnih potreba ljudskog organizma za tim vitaminom.

Mandarine imaju visok sadržaj beta-kriptoksantina, antioksidansa, obiluju kalijumom, vitaminima B kompleksa, odnosno B1, B6 i B9, kalcijumom.

Foto: Profimedia

 

Evo šta se dešava sa našim telom ukoliko svaki dan jedemo mandarine.

Zbog obilja vitamina C, mandarine povoljno utiči na naš imunitet, kožu, srce, odnosno na celi organizam.

1. Blistava koža

Mandarine su bogate vitaminom C koji pomaže koži da formira novo vezivno tkivo. Takođe, osigurava stvaranje provitamina A i selen u organizmu koji ubrzava obnovu ćelija i čine ten svežim, blistavim i mladolikim.

2. Jačanje imuniteta i kostiju

Vitamin C nije koristan samo za kožu već jača i imunitet, što je posebno važno zimi zbog brojnih virusa. Takođe, sprečava bolesti i podiže raspoloženje. Mandarine sadrže i manju količinu kalcijuma koji jača kosti.

3. Idealne za mršavljenje

Mandarine su idealne za užinu, posebno ukoliko želite da smršate. Sadrže samo 50 kalorija na 100 grama. Takođe, one ispod kore imaju belu opnu koju većina ljudi uklanja nakon što oljušti mandarinu, iako ne bi trebalo.

Ta opna sadrži jedinjenja koja pospešuju sagorevanje masti, pa mandarine i tako pomažu prilikom mršavljenja.

Foto: Profimedia

 

4. Čuvaju srce

Antioksidansi u mandarinama, kao i kalijum, mogu da poboljšaju zdravlje srca i da smanje faktore rizika od srčanih obolenja.

Mandarine poboljšavaju funkciju krvnih sudova, snižavaju nivoe triglicerida i LDL (lošeg) holesterola u krvi. Na taj način se smanjuje rizik od ateroskleroze, odnosno sužavanja arterija uzrokovanog nakupljanjem masti, što je najčešći uzrok srčanih oboljenja, prenosi "Republika".

5. Oprez sa količinom

Iako su izuzetno zdrave, stručnjaci upozoravaju da ne treba preterivati sa količinom pojedenih mandarina. Preporučena doza je do 7 komada dnevno. Previše vitamina C može dovesti do problema sa želucem i probavom, odnosno može da dođe do dijareje.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".