Prema podacima najnovijeg istraživanja tržišta polovnih automobila, priče prodavaca na auto-placevima ipak treba uzeti sa podozrivošću. Kako pokazuju podaci, 31,5 odsto polovnih vozila  u Srbiji je oštećeno, a 1 od 9 automobila u Srbiji ima vraćenu kilometražu.

Prosečna vrednost vraćanja je 54.603 kilometara i na ovaj način, kupac faktički preplaćuje vozilo i, na osnovu lažnih očitavanja, može imati problema sa planiranjem njegovog održavanja.

Samim tim što su polovnjaci na domaćem tržištu poskupeli u odnosu na 2021. godinu oko 21 odsto, ova prevara pravi sve veću štetu domaćim kupcima.

Ova pojava skrivanja pravih vrednosti kilometraže je prisutna svuda u svetu, ne samo kod nas. Što se tiče Evrope, najtransparetnije tržište imaju zemlje Zapadne Evrope, potom Centralne Evrope, dok Istočna Evropa ima najmanje transparentno tržište. Do smanjenja transparentnosti, odnosno do raznih prevara trgovaca dolazi najčešće zbog lošije ekonomske situacije, jake inflacije ili drugih problema na tržištu.

Italija ima najmanji procenat oštećenih automobila na Indeksu – 16,6 odsto. Procenat kompromitovanih automobila je takođe relativno nizak – 11 odsto, a samo 32,1 odsto vozila u zemlji se uvozi.

Nemačka je rangirana na 2. mestu sa 12,6% kompromitovanih merača kilometraže i 21,3% oštećenih vozila. Dok je Nemačka najveći proizvođač automobila u Evropi, 26,8% polovnih vozila u zemlji uvozi se iz inostranstva

Kako otkriti prevaru?

Iako su se prodavci izveštili u lažiranju podataka, parametara i fizičkih oštećenja, ipak ih je moguće otkriti.

Neki od opštih saveta se odnose na prethodno informisanje o modelu automobila koji kupujete. Prosečan automobil prelazi između 10 i 20 hiljada kilometara godišnje. Kilometraža polovnog automobila ispod te granice je povod da se zapitate u verodostojnost podataka o kojima prodavac govori. U tom slučaju broj šasije je ključan i na osnovu nje možete proveriti pravo stanje automobila.

Isto tako, ako je automobil mnogo prešao i star je nekoliko godina, a farba izgleda perfektno, moguće da se ispod toga krije rđa.

Podrazumeva se da dobro proverite motor pre kupovine, ali takođe proverite i stanje unutrašnjoti vozila poput sedišta, pojasa, papučice, menjača...

Poskupljenje polovnih automobila

U Srbiji su njihove cene u proseku veće za 21 procenat, ali skuplji su i novi automobili za oko 30 odsto. Stabilizacija na tržištu polovih vozila se očekuje tek 2024. Zaključno sa avgustom uvezeno je 92.653 polovnjaka. U Srbiji se najviše kupuju polovna vozila koja su proizvedena između 2005. i 2010. godine. A 80 odsto prodatih koriišćenih vozila je starije od deset godina.

Zbog velikog poskupljenja, često se kaže da su oni postali luksuz. Cene automobila su u stalnom porastu u poslednje dve godine, jer nedostatak delova, posebno kompjuterskih čipova, ima ograničenu ponudu zbog velike potražnje potrošača. Na globalnom nivou, te više cene bile su glavni faktor u ukupnim inflatornim pritiscima budući da otprilike 40 odsto američkih domaćinstava kupuje automobil svake godine.

(Blic)

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".