Oronulo zemljište, betnoska ploča koja je napukla i malo trave – ovako izgleda mesto na kom je sahranjen proslavljeni srpski glumac Milan Srdoč.

Do pre par godina na njegovom grobnom mestu nalazio se polomljeni nadgrobni krst, koji je u međuvremenu samo zamenjen novim koji i sam počinje da truli.

Kako danas izgleda njegov grob pogledajte u sledećem snimku od 7.48:

Zbog očiglednih razloga, sređivanje grobnog mesta je više nego potrebno, a ovu temu i Ratka Vujovića prati duga i zanimljiva priča.

- Pre dve godine izašao je članak o ruiniranoj porodičnoj grobnici Milana Srdoča. Pošto imam firmu koja se bavi uređenjem grobnih mesta, rešio sam da pomognem i sredim tu porodičnu grobnicu. Prema podacima iz članka, otišao sam na Bežanijsko groblje, našao sam parcelu, grobno mesto. Raspitao sam se da li ima naslednika pošto je potrebna njihova saglasnost za uređenje same grobnice. Dobio sam podatak da postoji sin Milana Srdoča i otišao sam kod njega po saglasnost - ispričao je Ratko Vujović pre par godina za medije.

Na kraju razgovora, kada je sinu pokojnika saopštio svoje namere i rekao da poštuje njegovu želju, ali da misli da njegov otac zaslužuje da mu država podigne spomenik, saznao je da razgovara sa sinom Milana Srdoča koji je radio u „Jugopetrolu“ i nije glumac.

- Šta se ispostavilo? Čovek koji je sahranjen na Bežanijskom groblju i o kome su pisale novine, zove se Milan Srdoč, ali nije glumac. Iz istog su mesta, čak su im iste godine rođenja i smrti - naglasio je Vujović.

I ranije je bilo ideja da se ovo mesto sredi, ali priča se svaki put zaustavljala jer do porodice nije moglo da se dođe.

 

 

- Da bi obnovili grob Srdoča potrebna nam je saglasnost ćerke i porodice korisnika. To je jedina kočnica za sada. Bez toga se stvarno ne može - dodao je Vujović.

U saradnji sa Udruženjem dramskih umetnika, Vujović je sredio grobna mesta Žanke Stokić, Dobrice Milutinovića i Milke Grgurov.

- Pokrenuo sam akciju 'Nezaboravljeni', gde uređujemo grobna mesta glumaca koji nemaju naslednike i koji nisu u Aleji zaslužnih građana ili Aleji velikana - pričao je tada preduzimljivi vlasnik preduzeća za održavanje grobnih mesta.

Foto: Srđan Svetković

 

Čovek koji je odigrao preko 100 uloga, glumio u skoro 50 filmova, onaj koji zasmejavao decu u Nevenu zaslužuje više od ovoga, a možda je ovo način da mu se posle toliko godina bar malo odužimo, za sve emocije koje je u nama izazivao svojom glumom.

BIOGRAFIJA

Otac mu je radio kao brodokovač, a on je završio matalostrugarski zanat, a bavio se glumom u amaterskom pozorištu.

Glumac je preminuo 1988. godine, a ostavio je iza sebe blizu 50 filmova.

Srdoč kao simpatični prodavac lozova čika Mige zasmejavao nas je do suza u "Ludim godinama". Bio je i potresni, tužni, zaboravljeni "doktor za boks“ iz filmskog omnibusa "Subotom uveče", prepredeni nakupac iz filma "Šesta brzina" i kultne serije "Priče iz radionice", urnebesni pijanac Čeda iz Paskaljevićevog "Posebnog tretmana", ali i junak našeg detinjstva iz "Nevena" (čika Ilija), „Poletarca“, "Babinog unučeta"... Glumac koga pamtimo i iz naše mladosti, iz serija: "Diplomci", "Muzikanti" i filma "Burduš" - gde je bio tužno-smešni violinista.

Foto: Srđan Svetković

Milan Srdoč je krajem Drugog svetskog rata izvukao "srećan loz" jer je izbegao streljanje 1944, za koje je bio predviđen, zajedno sa Duškom Ilićem, u čijoj je glumačkoj grupi tokom rata igrao mahom Nušićeve komade. Ilića je narodna vlast streljala u Košutnjaku, bez suđenja, a Milan Srdoč je pomilovan u poslednji čas, ali je prisilno poslat na Sremski front, gde je lakše ranjen.

(RTS)

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".