Prvi par polufinala Svetskog prvenstva će biti Hrvatska - Argentina.

Današnji fudbalski dan je obeležila Hrvatska pobedom nad Brazilom. Meč je posle 90 minuta igre završen rezultatom 0-0. Prvi golovi su pali tek u produžecima. Na kraju prvog produžetka je Nejmar postigao gol, a "karioke" su pokazale uigranost neverovatnim nizom pasova na ivici šesnaesterca. Hrvatska je uspela da se vrati u 117. minutu kada je Bruno Petković postigao gol posle prvog šuta "vatrenih" u okvir gola. Rezultat posle 120 minuta je bio 1-1.

Foto: Tanjug/AP

 

U penal seriji je odmah na početku Hrvatska zauzela vodeću poziciju. Vlašić je bio precizan, dok je Rodrigov šut Livaković odbranio. Posle serije golova na obe strane, poslednju penal seriju započeo Oršić i prebacio breme na Markinjosa koji je morao da postigne gol kako bi Alison imao šansu za odbranu i povratak "karioka" u petoj rundi šuteva. On je ipak pogodio stativu. Hrvatska je uspela da nokautira Brazil posle penala, što se poslednji put desilo nakon penala protiv Francuske 1986. godine. Hrvatska je sa druge strane uspela da u poslednjih 6 mečeva nokaut faze čak 5 pobedi nakon regularnih 90 minuta, a 4 nakon penala.

Foto: Tanjug/AP

 

Meč između Argentine i Holandije je počeo u znaku "gaučosa". U prvom poluvremenu su imali više upućenih šuteva, čak pet, a tri u okvir gola, dok su Holanđani uputili samo jedan, koji nije bio u okvir gola. Nedostajala je Holandiji završnica koju je Argentina itekako imala. U 35. minutu je Molina postigao gol na asistenciju Lea Mesija. To je bio njegov prvi gol u reprezentativnom dresu posle čak 25 utakmica. Argentina je otišla na poluvreme sa rezultatom u džepu. U drugom poluvremenu je Argentina počela nadmoćnije, a Holandija bez ideje. "Gaučosima" je dosuđen penal, a lopti je prišao Leo Mesi, najbolji strelac u istoriji Argentine. Nopert je bio nemoćan, kapiten Argentine je postavio stvari na svoje mesto i postigao drugi gol za svoju reprezentaciju. 

Foto: Tanjug/AP

 

Ipak, izmene Luja van Gala su urodile plodom. Ulaskom de Jonga, Veghorsta i Kopmajnersa je igra potpuno promenjena. Veghorst je smanjio prednost Argentinaca iz prvog šuta upućenog u okvir gola, kao i prvog upućenog iz šesnaesterca, drugog ukupno. Gol je postignut u 83. minutu. Holanđani su smanjili prednost i učinili završnicu utakmice neizvesnijom. Holandija je pokušavala da dugim loptama iskoristi prednost u visini pri kraju meča. Ipak, urodilo je plodom iz slobodnog udarca, uspeli su da dođu do izjednačenja u samom kraju meča posle uigrane akcije iz "slobodnjaka". Veghorst je drugi put bio strelac, ovaj put u 11. minutu nadoknade vremena.

Foto: Tanjug/AP

 

Počeli su produžeci posle regularnih 90 minuta koji su se završili rezultatom 2-2. Holandija ulazi u produžetke sa Luj van Galom na klupi, koji nikada na Svetskim prvenstvima nije izgubio meč koji je otišao u produžetke. Takođe, Holandija je uspela tri od poslednja četiri meča da preokrene kada je primila prvi gol. U produžecima su obe ekipe čekale grešku protivnika, igrajući pasivno. Argenitna je nekoliko puta pripretila i, činilo se, vratila na staro. Dva puta su se na putu do mreže našli defanzivci Holandije, a jednom i stativa. Opasnost "gaučosa" ipak nije urodila plodom. Počela je još jedna penal serija u ovogodišnjem četvrtfinalu.

Foto: Tanjug/AP

 

Udarac Virdžila van Dajka je odbranio Martinez, dok je Mesi sa druge strane opet bio precizan i postavio rezultat 1-0. Drugi krug je započeo Berghojs, ali je Martinez opet odbranio. Prednost Argentine je povećao Paredes. Prednost je smanjio Kopmajners, prvi igrač Holandije koji je bio precizan sa bele tačke u penal seriji. Montijel je održao, ipak, prednost Argentine, postigavši gol za 3-1. Veghorst je bio u četvrtoj seriji precizan, Fernandes je sa druge strane promašio "meč loptu" i prednost se smanjila na 3-2. Peta i poslednja serija je počela, Luk de Jong je bio precizan, a odluka je pala na Lautara Martineza. On je pogotkom uspeo da reši meč u korist "gaučosa".

Lionelu Mesiju fali jedna asistencija da izjednači Maradonin rekord od 8 asistencija od 1966. godine kada se asistencije broje. On se takođe golom na ovoj utakmice izjednačio sa Batistutom po broju postignutih golova (10) na Svetskim prvenstvima, tako je postao jedan od dva najbolja strelca ove reprezentacije. Do Miroslava Klosea, najboljeg strelca na SP mu fali još 6 golova. On bi mogao na ovom Svetskom prvenstvu da se upiše u istoriju.

Prvi meč polufinala između Hrvatske i Argentine će se odigrati 13. decembra od 20 časova. Sa druge strane, u subotu će se nastaviti mečevi četvrtine finala. Prvo u 16 časova počinje meč između Maroka i Portugala koji će igrati u polufinalu sa boljim iz meča Engleska - Francuska koji počinje istog dana u 20 časova. Finalni meč Svetskog prvenstva će se odigrati u nedelju 18. decembra u 16 časova.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".