Valov agent Tim Skanlan tvrdi da se poznati novinar danima nije dobro osećao.

- Nije dobro spavao, pa sam ga pitao je li probao uzeti melatonin ili nešto slično. Rekao je: "Samo želim da se malo opustim" - ispričao je Skanlan u telefonskom razgovoru za NJujork Tajms.

Poslednjih dana Val je u svom podkastu "Fútbol with Grant Whale" otvoreno govorio da se ne oseća dobro. Kako je intenzivno pratio Svetsko prvenstvo u fudbalu, noću je spavao svega pet sati.

- Ono što se više od nedelju dana činilo kao obična prehlada, pretvorilo se u nešto ozbiljnije trećeg decembra, kad se selekcija SAD sastala sa ekipom Holandije. Osećao sam novi nivo pritiska i nelagode u gornjem delu grudnog koša - rekao je Val.

 

 

NJegov test na koronavirus bio je negativan, a kako su doktori u Dohi posumnjali da ima bronhitis, dali su mu antibiotike. Činilo se da mu antibiotici pomažu, a konačno je i odspavao 12 sati. U sredu uveče Val je u svom apartmanu čak organizovao prijateljsko okupljanje kako bi proslavio 48. rođendan.

U trenutku kad se srušio, s Valom su na stadionu bila dvojica novinara NJujork Tajmsa. Oni svedoče kako je medicinsko osoblje oko 20 minuta pokušalo reanimirati Vala, a zatim je prevezen u bolnicu. NJegov agent smatra da je Val preminuo neposredno nakon dolaska u bolnicu ili na putu do nje.

Vest o smrti poznatog novinara na Tviteru je potvrdila i njegova supruga, dr. Selin Gounder, infektologinja, zdravstvena novinarka i članica Bajdenovog tima za borbu protiv kovida-19. Selin i Grant bili su u braku od 2001. godine, ali nisu imali decu.

 

 

Grant Val odrastao je u saveznoj državi Kansas, a diplomirao je 1996. godine na Prinstonu. Svoju profesionalnu novinarsku karijeru započeo je 1996. godine u poznatom američkom sportskom časopisu Sports Illustrated, gde je radio gotovo 24 godine. Počeo je sa izveštavanjem o fudbalskim dešavanjima i koledž košarci, a zatim se potpuno posvetio praćenju fudbala. Kako je ovaj sport bio sve popularniji u SAD-u, Val je bio sve poznatiji novinar. Pišući za Sports Illustrated, Val je Amerikance upoznao s mnogim velikim svetskim fudbalskim zvezdama, poput Nejmara i Dejvida Bekama, o kojem je napisao knjigu "The Beckham Experiment". Takođe je i autor knjige "Masters of Modern Soccer".

Nakon 24 godine rada, Valova karijera u Sports Illustratedu neslavno je završila jer ga je izdavač otpustio zbog spora oko smanjenja plata uzrokovanih pandemijom koronavirusa. Nakon toga, Val je brzo krenuo sam, pokrenuvši newsletter putem e-maila, "Fútbol with Grantom Wahlom", koji je privukao hiljade pretplatnika te i podkast sa sportskom medijskom kompanijom.

Iz Katara je Val izveštavao svaki dan, a svakodnevno su izlazili i njegovi poddasti. Na početku Svetskog prvenstva privukao je pažnju svetske javnosti jer je na utakmici između Velsa i SAD-a nosio majicu duginih boja, u znak podrške LGBTQ zajednici. Kao što je poznato, homoseksualnost je u Kataru kriminalizovana. Val je napisao da ga je obezbeđenje na stadionu zadržali 25 minuta, govoreći mu da je njegova majica politička i da je mora skinuti. Val je to odbio, a na kraju mu se šef obezbeđenja izvinio i pustio ga na stadion.

Val je podelio interesantnu sliku pred početak Mundijala u Kataru. Naime, on se na aerodromu u Dohi slikao sa legendarnim Borom Milutinovićem. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Grant Wahl (@grant_wahl)

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".