Na jednom imanju u Australiji u ponedeljak se dogodila pucnjava u kojoj je život izgubilo šest ljudi, uključujući dvoje policajaca. Kako pišu strani mediji, sumnja se da je u pitanju zaseda.

Policija je saopštila da je tragala za nestalom osobom u oblasti Viambilam udaljenoj nešto manje od 300 kilometara severozapadno od Brizbejna, glavnog grada Kvinslenda, kada je na njih otvorena vatra.

Kako se navodi, nakon duže opsade, policija je ubila troje osumnjičenih. Vlasti su saopštile da je motiv i dalje nejasan.

Prvobitno je u ponedeljak četvoro naoružanih policajaca otišlo na imanje tokom popodneva, nakon što su dobili zahtev od policije Novog Južnog Velsa, prenosi BBC.

Foto: Tanjug/AP

 

Policajci Metju Arnold (26) i Rejčel Mekrou (29) ubijeni su u trenucima dok su se približavali imanju. Ranjen je još jedan policajac, dok je četvrti prošao bez fizičkih povreda, saopštila je policija.

Tada je ubijen i komšija Alan Der (58), kog su upucali osumnjičeni kada je došao na imanje da vidi šta se dešava.

Opsada je trajala nekoliko sati, bilo je uključeno puno oružja, pre nego što su osumnjičene, dva muškarca i jednu ženu, ubili policajci.

Jednog su identifikovali kao Natanijela Trejna (46) koji je bivši direktor škole. Policija za nestale osobe je poslata da njega proveri.

Drugi su vlasnici imanja, njegov brat Garet Trejn (47) i Garetova žena Steji Trejn (45).

Nepovređena policajka je uspela da pronađe sklonište i da tada pozove pojačanje.

Predsednik policijskog sindikata Kvinslenda Ian Livers rekao je da su osumnjičeni u tom trenutku pokušali da je izvuku paljenjem vatre.

- Nije znala da li će da bude upucana ili će biti spaljena živa. Znam da je slala poruke svojim najbližima, rekavši da misli da je stigla do kraja života - rekao je policajac.

Kasnije su stigli specijalci koji su preuzeli ovu operaciju.

Foto: Tanjug/AP

 

Lokalni mediji navode da je Garet Trejn na onlajn forumima često promovisao teorije zavere. U objavama je izražavao nepoverenje prema policiji i tvrdio da je najsmrtonosnija masovna pucnjava u zemlji bila vladin trik da razoruža Australijance, piše Gardijan.

Australija je uvela neke od najstrožih propisa o oružju nakon što je 35 ljudi ubijeno u masakru od strane jednog naoružanog napadača u Port Arturu u Tasmaniji, 1996. godine.

Otada je došlo samo do tri masovne pucnjave. Pod pojmom masovna pucnjava, u Australiji se podrazumevaju one u kojima dođe do najmanje četiri smrti.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".