Redak snimak Josipa Broza kako priča engleski jezik isplivao je ovih dana na društvenim mrežama, a za sve "glavni krivac" je čuveni novinarski dvojac Beograđanin Zoran Kusovac i Britanac Tim DŽuda koji su pokrenuli raspravu, u koju je uključen i video klip sa Youtube kanala British Movietone koji pokazuje kako je zapravo maršal Tito vladao engleskim jezikom.

Foto: Arhiva Novosti

 

 

Kratak klip potiče iz snimka intervjua američke novinarke Helen Fisher iz agencije United Press (UPI) s Josipom Brozom Titom u njegovoj rezidenciji u Beogradu.

Teško je utvrditi o kojoj godini je reč, ali pretpostavlja se da je to negde početkom 1950-ih prošlog veka.

Spiker u prilogu govori kako već sam Titov pristanak na ovaj intervju ilustruje “njegov prijateljski stav prema zapadnim demokratijama”.

Na snimku se vidi kako novinarka i Tito razgovaraju uz pomoću prevodioca, ali kad novinarka na kraju pita jugoslavenskog državnika ima li kakvu posebnu poruku za američke gledaoce, on ućutkava prevodioca i odgovara na engleskom. Pomalo nervozno, kao učenik pred učiteljicom, ali ipak uspeva dogurati tih par rečenica do kraja, iako u jednom trenutku traži pravu reč koje se nikako ne može setiti, pa pucketa prstima u smeru prevodioca.

Kada je završio prvu rečenicu odgovora, kao da ni sam nije siguran da li je njegov engleski razumljiv, gleda prema prevodiocu. Na samom kraju, kao da se smeje sam sebi i svojim pokušajima obraćanja Amerikancima na njihovu jeziku. Možda je najsmešnije kako Tito izgovara reč "sympathy", s naglaskom na "ti".

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".