Većina vozača ne zna čemu služi poluga koja se nalazi na gotovo svim unutrašnjim retrovizorima. Ako ste pokušali da je pomerite tokom dana, shvatili ste da više ništa ne vidite. Možda ste pomislili i da ne radi, a sigurno niste jedini…

Oni koji su tokom noći pomerili polugu, posebno kada u retrovizoru blješti dugo svetlo drugog automobila, shvatili su čemu služi – i da nije namenjena za kačenje raznoraznih drangulija.

Čuva od refleksije

Unutrašnji retrovizor nije obično ogledalo, već prizmatični klin – ogledalo koje se nalazi iza stakla. Polugom biramo između dve pozicije: u jednoj prizor iza automobila vidimo u ogledalu, a u drugoj vidimo refleksiju u staklu, koje propušta 4% svetlosti. Ovakva postavka služi da se vozač zaštiti od bljeska i refleksije dugih svetala tokom noći, jer se pomeranjem poluge na drugu poziciju smanjuje njen intezitet za gotovo 96%. Stručnjaci navode da bi unutrašnji retrovizor trebalo nameštati tek kada je vozačevo sedište podešeno tako da je najudobnije za vožnju.

Vrlo je važno da pazite prilikom nameštanja kako prstima ne bi umrljali ogledalo, jer ono najrealnije pokazuje razdaljinu objekata iza vas. S druge strane, spoljna ogledala prikazuju objekte dalje nego što zaista jesu. U četvorotočkašima novije generacije ili više klase, retrovizor umesto prizmatičnog klina ima foto-receptore, koji detektuju količinu svetlosti. Kada ona pređe određeni nivo, aktivira se poseban sistem koji zatamnjuje staklo i čini ga manje refleksnim.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".