Rođen je 1919. godine u Prijepolju kao Vladimir Perić. Poginuo je 6. aprila 1945. godine. Na dan kada je oslobođeno Sarajevo. Sarajevo koje je branio. Legenda o njemu i dalje živi. Zvali su ga Valter.

I nije samo legenda o hrabrom obaveštajcu i partizanskom ilegalcu ta koja se vezuje za pomen njegovog imena. Sve više je obavija velo misterije o njegovoj smrti.

Prema zvaničnoj verziji stradao je dok je s grupom boraca čuvao električnu centralu, koju su ustaše nameravale da unište prilikom povlačenja, odnosno da je poginuo od jedne od poslednjih minobacačkih granata ispaljenih od Nemaca koji su odstupali preko Sarajevskog polja.

Foto: Milutin Labudović

 

Ubijen zbog spiskova koje je posedovao?

– Danas se pojavljuju neki profesori istorije koji plasiraju priču da su Vladimira Perića Valtera ubili s leđa njegovi partizani zbog nekih spiskova koje je posedovao. Tu priču Slavoljuba Pušice objavljuje RTS dva puta 2018. i 2020. godine. Pritom, ovaj sada penzionisani direktor Muzeja u Prijepolju ne navodi ama baš nijedan iole ozbiljan dokaz za svoje tvrdnje – naveo je Milan Lučić, izabrani član Republičkog odbora SUBNOR Srbije u autorskom tekstu objavenom u Politici pre dve godine.

Mit o Valteru počinje zapravo da živi od 1972. nakon što je Hajrudin Šiba Krvavac snimio film “Valter brani Sarajevo” sa Batom Živojinovićem u glavnoj ulozi. Dve godine kasnije Šiba i Bata su otišli u Kinu, a čuveni glumac je kasnije pričao kako su ga kao Valtera prepoznavali u najzabitijim selima.

A i kasnije je Bata odlazio u Kinu, u poodmaklim godinama, pa postoji anegdota da pojedini Kinezi nisu verovali da je on Valter – jer Valter ne može da ostari!

NJegova hrabrost bila je legendarna, pa se posle rata pisalo mnogo toga – da je u Sarajevu stanovao u kući blizu najviših ustaških oficira, da je uvek nosio nešto novca sa sobom kao mito ako ga uhapse, da je sašio uniformu u kojoj je hteo da prošeta oslobođenim Sarajevom, da se nije odvajao od pištolja marke “valter”. Kažu i da se nije se javljao porodici otkako je otišao u Sarajevo 1940. Pred kraj rata, poslao im je pismo u kome je napisao da će se uskoro konačno videti.

Foto: Arhiva Novosti

 

Tito je bio Valter pre Valtera

Josip Broz Tito je pre izbijanja Drugog svetskog rata i pre nego što je Vladimir Perić poneo konspirativno ime Valter zapravo kao komunistički ilegalac nosio taj pseudonim.

– Sam pseudonim Valter dobio je 1935. od odeljenja za vezu Kominterne koje je bilo pod kontrolom NKVD i odlučilo da se on od te godine naziva Fridrih Fridrihović Valter. NJegovo pravo ime niko nije znao sem glavnih ljudi u organizaciji – kazao je istoričar Rade Ristanović sa Instituta za savremenu istoriju.

Dadić je napisao da su sa pridošlim vatrogascima, Vojo i Valter su krenuli prema Fabrici duvana:

– Kada su stigli blizu fabrike, u današnju Brankovu ulicu, ispred broja 1, eksplodirala je granata od koje je na mestu poginuo Valter, a Voji Osmokroviću su ozleđene oči, dok su neki vatrogasci ranjeni. Građani Sarajeva dočekali su šesti april 1945. godine, dan oslobođenja svoga grada, dan slobode, dan za koji su mnoge Sarajlije dale svoj život.

Foto: V. Danilov

 

Kakva god da je istina o njegovoj smrti, Valter je ostao do dana današnjeg simbol otpora nacistima i zločincima. Imao je samo 25 godina kada je poginuo.

Nakon pogledanog filma o čuvenom Valteru, Tito je izjavio: “Valter je najsjajniji predstavnik, najveći heroj ilegalnog pokreta u našim okupiranim gradovima…”

BONUS GALERIJA: Živopisne fotke sa snimanja filma ''Munje'', kao i sa koncertnih promocija

(Kurir)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".