Ova ulica je dobila ime po čoveku koji je s početka 19. veka učestvovao u mnogobrojnim burnim dešavanjima u Srbiji.

Najbogatiji i najmoćniji čovek ondašnjice od koga je bio jedino moćniji lično knez Miloš Obrenović lično, a odnos ove dve ličnosti će obeležiti ovaj period Srbije.

Toma Vučić Perišić je rođen 1788. godine i važio je za neprikosnovenog vojskovođu. Perišić je očevo ime, dok je "vučje ime" bilo često u imenovanju dece što ih je, po verovanju, štitilo od bolesti ili iznenadne smrti.

Foto: Vikipedija/Gmihail

 

Jedan od vođa u Srpskoj revoluciji, osvojio je naklonost Miloša Obrenovića. Bio je navodni čuvar režima i prvi ministar policije, upravnik ministarstva vojske, nadzornik kase... U njega je imao Miloš toliko poverenje da mu je poklonio i svoju sablju, do tada su je isključivo nosila kneževa braća.

Tridesetih godina dolazi do sukoba između ova dva velikana. Kneževa samovolja je dovela do haosa u sudskom i državnom uređenju, a bahati činovnici su dolili ulje na vatru. Gospodar Vučić tada staje na stranu naroda i postaje prvak opozicije.

- Ja se ne bojim nikoga – ni knjaza ni Sovjeta, ni popečitelja ni mitropolita, i niko ne treba da se boji nikoga, mi smo svi ravni. Neka niko ne misli da knjaz može da čini u zemlji što hoće; on mora da sluša narod i čini ono što narod hoće i zapoveda - govorio je on.

Foto: Vikipedija

 

Učestvovao je u smeni vlasti 1842. godine i smene dinastija. Dovođenje Aleksandra Karađorđevića ga je ipak skupo koštala. Revolt običnog naroda usled preletanja iz tabora Obrenovića u tabor Karađorđevića je izazvalo ogroman bes kod kneza Miloša.

Vlast Karađorđevića je bila kratkotrajna i vrlo brzo su Obrenovići došli na čelo. Nisu ostali dužni Gospodaru Vučiću i optužili su ga za izdaji, a on se našao iza rešetkama. Pod nerazjašnjenim okolnostima 1859. Toma Vučić Perišić umire u zatvoru. Engleski konzul u Beogradu je izvestio da je reč o posledicama trovanja, ali pravi uzrok njegove smrti do danas ostaje nepoznat.

Kosta Hristić, unuk preminulog Perišića je na slikovit način govorio o neslavnoj sudbini "Gospodara":

- Izgledalo je kao da je to bio neki osuđenik i težak prestupnik. A to beše negda svemoćni vojvoda Toma Vučić Perišić - govorio je praunuk.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".