- Nesreća koja se dogodila u Pirotu spada u kategoriju ekoloških katastrofa, imajući u vidu da je ugroženo u vodosnabdevanje i zdravlje ljudi. Ako bi došlo do zagađenja izvora vode, njihovo čišćenje ne bi bio lak proces, a mere čišćenja su specifične i zahtevaju posebnu aktivnost koja nije u kategoriji rutinskih za dobijanje pijaće vode - kaže za Blic profesor Jovančićević.

On je ukazao na to da je postoji više nivoa opasnosti od amonijaka koji se slobodno kreće u prirodi.

- Amonijak je gas, a njegova osnovna karakeristika je da lako reaguje sa vodom i tada prelazi u amonijak-hidoksid. Važno je istaći da je amonijak gas koji je lakši od vazduha i on se onda lako širi kroz vazduh. Samim tim, on lako može da ugrozi život čoveka - kaže Jovaničević, i dodaje:

Foto: Instagram printskrin/192_rs

 

- Sa aspekta živote sredine opasnost je dvostruka. Prva je ta što je to u pitanju gas, a druga što je u pitanju u tečnost. Bez obzira u kom je agregatnom stanju, amonijak je visoko toksično jedinjenje koje može da izazove trovanje koje dovodi do zagušenja i gušenja, a u zavisnosti od količine, i smrt.

Kako je on objasnio ako bi došlo do mešanja amonijaka sa izvorima pijaće vode ona ne bi mogla da se koristi jer bi bila otrovna, a sama dekontaminacije je, ističe, veoma zahtevna.

- On se lako rastvara u vodi, i problem je na koji način prečistiti vodu koja je zagađena amonijum-hidroksidom. Veliko je pitanje kako je ovo što se dogodilo u Pirotu moglo da se spreči. Akcidenti u životnoj sredini nisu ništa neuobuičajeno, međutim, preventivne mere su trebale da postoje - kaže on.

Foto:Instagram printskrin/ 192_rs

 

Biolog Branko Miljanović rekao nam je da je opasno ako amonijak uđe u tok Nišave, i da je "pitanje momenta kada će doći do toga". Amonijak u kontaktu s vodom je napravio "dimnu zavesu"

Profesor Dragan Povrenović sa Katedre za inženjerstvo zaštite životne sredine ističe da je juče amonijak u kontaktu sa rekom krenuo trenutno da reaguje.

- Počeo je da se rastvara i da otparava kada je došao u dodir sa vodom. Beli dim koji je sinoć snimljen iznad Pirota nije bio amonijak, to je bila vodena para ali u njoj se nalazila i određena koncentracija amonijaka. Štab za vanredne situacije u samoj lokalnoj samoupravi morao je da napravi plan šta se i kako radi i napravljena je procena rizika od katastrofa. Ovo je jedan klasično tehničko-tehnološki akcident. Dešava se, ne možete ovakve stvari da sprečite – stava je profesor Povrenović.

(Blic)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".